Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Pričele so se zimske počitnice

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 02. 2022 / 08:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Pričele so se zimske počitnice
FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Pričele so se zimske počitnice

Za okoli 149.000 učencev in dijakov iz osrednje in zahodne Slovenije se danes začenjajo zimske počitnice.

Za en teden bo šolske torbe odložilo 108.387 učencev in 41.436 dijakov osrednjeslovenske, gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške in zasavske regije ter Ribnice, Sodražice, Loškega potoka, Kočevja, Osilnice in Kostela. Pred njimi je teden dni brezskrbnosti in veselja, v katerem jih čaka vrsta možnih dejavnosti in programov. Del delavnic in predavanj bodo izvedli virtualno prek spleta. Čez teden dni, ko se bodo morali vrniti v šolske klopi, se bodo zimske počitnice začele še za okoli 119.000 njihovih vrstnikov iz vzhodnega dela države. T. M. 

Borrell: EU mora preprečiti razpad BiH na koščke

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Bruslju posvaril, da Evropa in svet ne smeta podcenjevati resnosti razmer v Bosni in Hercegovini, poroča STA. Zunanji ministri unije bodo po njegovih besedah morali sprejeti odločitve in preprečiti, da država razpade na koščke. Zunanji ministri unije danes v Bruslju že razpravljajo o zaostrovanju razmer v Ukrajini ob ocenah, da je ruski napad neizbežen, Borrell pa je ob prihodu na zasedanje opozoril, da je poleg Ukrajine žarišče tudi v BiH. Tam se krepi nacionalistična in separatistična retorika, kar ogroža stabilnost in celovitost države. BiH se po ocenah EU zaradi odcepitvenih korakov v Republiki srbski, ki pomenijo nesprejemljivo kršenje ustavnega okvira države in ogrožajo njeno prihodnost v uniji, sooča z najresnejšo krizo od konca vojne leta 1995. M. M. Š.

Irsko in Veliko Britanijo zajelo novo neurje, podrt klon Newtonove jablane v Cambridgeu

Na Irskem je zaradi neurja Franklin, že tretjega v zadnjih dneh, brez elektrike ostalo skoraj 30.000 gospodinjstev in podjetij, poroča STA. Franklin težave povzroča tudi v Veliki Britaniji, kjer so morali domove zapustiti številni ljudje, poročajo pa tudi v težavah v prometu. Zaradi močnega vetrovnega stržena, ki traja zadnji teden, sta območje pred tem prizadeli neurji Dudley in Eunice. Med slednjim se je v petek podrl klon znamenite Newtonove jablane, ki so ga leta 1954 posadili v botaničnem vrtu univerze v Cambridgeu, potomka jablane, ki naj bi navdihnila sira Isaaca Newtona, da je razvil teorijo težnosti, medtem ko je opazoval, kako z nje pada jabolko. Prvotno drevo, ki je raslo na vrtu Newtonovega doma blizu Granthama v Lincolnshiru, se je podprlo v viharju v prvi polovici 19. stoletja. Botanični vrt v Cambridgeu ima tri klone izvirnega drevesa, novega bodo kmalu posadili na drugo mesto v vrtu. M. M. Š.

Začetek akcije za varnost pešcev v prometu

Začenja se nacionalna preventivna akcija za večjo varnost pešcev Bodi viden – bodi previden. Akcija bo trajal vse do nedelje, 27. februarja. V akciji bo sodelovalo 45 občin, potekal pa bo tudi okrepljen policijski nadzor. Policisti bodo pri pešcih preverjali spoštovanje predpisov, kot so uporaba odsevnih teles, varno prečkanje vozišč in pravilna stran hoje. Z akcijo želita Agencija za varnost prometa in policija opozoriti na varnost pešcev, ki so med najbolj izpostavljenimi in ogroženimi udeleženci v prometu. Tokrat bodo posebej pozorni na varnost otrok in starejših, policisti pa bodo preverjali tudi voznike motornih vozil, pri njih bodo pozorni na kršitve kot je izsiljevanje prednosti pešcem na zaznamovanih prehodih in hitrost vožnje. T. M. 

Možno srečanje Bidna in Putina

Bela hiša je v nedeljo, 20. februarja, sporočila, da srečanje med državnim sekretarjem ZDA Antonyjem Blinknom in ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom ta teden v Evropi ostaja na urniku. Predsednik ZDA Joe Biden pa naj bi se bil po tem srečanju pripravljen sestati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, če Rusija pred tem ne bo napadla Ukrajine. »Predsednik Biden je načeloma privolil v srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, potem ko se bosta srečala Blinken in Lavrov. Vedno smo pripravljeni za diplomacijo. Pripravljeni pa smo tudi na hitre in resne posledice, če bo Rusija izbrala vojno. Trenutno kaže, da Rusija nadaljuje priprave na skorajšnji napad na Ukrajino,« je po poročanju tujih medijev sporočila Bela hiša. T. M. 

Število žrtev neurja v Braziliji še vedno narašča

Brazilske oblasti so včeraj sporočile, da se je število smrtnih žrtev hudih nalivov, ki so prizadeli mesto Petropolis in povzročili nenadne poplave in zemeljske plazove, povzpelo na 165, poroča STA. Po poročilu policije naj bi bilo med mrtvimi najmanj 28 otrok, oblasti pa svarijo pred majhno verjetnostjo, da bodo med ruševinami še našli preživele. Neurje je ulice v Petropolisu namreč spremenilo v deroče reke, ki so odnašale drevesa, avtomobile in avtobuse, ter sprožilo smrtonosne zemeljske plazove v revnih hribovitih soseskah, ki obkrožajo mesto s 300.000 prebivalci. Kako visoko bo končno število smrtnih žrtev, zaenkrat še ni jasno. V zadnjih treh mesecih je v hudih neurjih po Braziliji umrlo najmanj 219 ljudi, predvsem v jugovzhodni zvezni državi Sao Paulo in severovzhodni zvezni državi Bahia. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh