Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V četrtek potrjenih 9858 okužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 21. 01. 2022 / 10:31
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V četrtek potrjenih 9858 okužb
FOTO: Pexels

Na kratko: V četrtek potrjenih 9858 okužb

Število okuženih oseb s koronavirusom nekoliko upada.

V četrtek, 20. januarja, so po podatkih NIJZ v Sloveniji ob 14.714 PCR-testih potrdili 9858 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 67-odstoten. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 96.481 aktivnih okužb. V četrtek so opravili tudi 90.859 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.258.987 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.206.062 posameznikov. Največje dnevno število potrjenih okužb smo zabeležili v torek, 18. januarja, in sicer 12.286. T. M. 

Rusija in Kitajska proti novim sankcijam za Severno Korejo

Tako Rusija kot Kitajska sta v četrtek, 20. januarja, v Varnostnem svetu ZN ustavili ameriška prizadevanja za nove sankcije proti Severni Koreji zaradi nedavnih izstrelitev raket. ZDA so želele uvesti sankcije proti petim uradnikom Severne Koreje, ki sodelujejo v prepovedanem raketnem programu države. ZDA so že uvedle sankcije proti peterici prejšnji teden, želele pa so, da jih uvedejo tudi Združeni narodi. Ameriško ministrstvo za finance je ugotovilo, da je Choe Myong-hyon v Rusiji in nudi podporo severnokorejski Drugi akademiji naravoslovnih ved, ki je že pod sankcijami zaradi sodelovanja v raketnem programu. Sankcije so bile uvedene še proti štirim Severnokorejcem, ki so na Kitajskem, kjer zastopajo podružnice SANS. »Te sankcije uvajamo z razlogom. Države, ki so proti sankcijam, dajejo Severni Koreji proste roke,« je o tem dejala ameriška veleposlanica pri ZN Linda Thomas Greenfield. T. M. 

Nemčija in Velika Britanija posvarili Rusijo 

Nemški kancler Olaf Scholz in britanski premier Boris Johnson sta posvarila Rusijo pred hudimi posledicami v primeru napada na Ukrajino. Tuji mediji poročajo, da sta se v telefonskem pogovoru v četrtek zvečer oba strinjala, da je treba preprečiti »nadaljnjo vojaško agresijo Rusije nad Ukrajino«. Kot so še sporočili iz kabineta nemškega kanclerja, sta Scholz in Johnson tudi posvarila pred posledicami, če se bodo razmere poslabšale. V Londonu so po pogovorih objavili, da sta se voditelja Nemčije in Velike Britanije pogovarjala o zaskrbljujočem razvoju na ukrajinski meji ter se strinjala, da bodo imela nadaljnja vojaška agresija visoko ceno za Rusijo. »Invazija na Ukrajino bi bila huda strateška napaka,« je v sporočilu na spletni strani še objavila britanska vlada. T. M. 

Razpis za novega predsednika računskega sodišča 

Predsednik republike Borut Pahor je danes, 21. januarja, podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika računskega sodišča. Mesto se bo izpraznilo 31. maja, ko se izteče mandat zdajšnjemu predsedniku Tomažu Veselu. Vesel je položaj predsednika računskega sodišče z devetletnim mandatom prevzel junija 2013, pri delu pa mu pomagata dva namestnika (Jorg Kristijan Petrovič in Mojca Planinšek). Za predsednika računskega sodišča je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade. Rok za prijavo je 15. april. Kot običajno bo Pahor pred izbiro kandidata opravil posvete z vodji poslanskih skupin v DZ. V teh pogovorih se bo potrudil za oblikovanje trdne podpore kandidatu, ki ustreza visokim strokovnim kriterijem, so sporočili iz urada predsednika republike. T. M.


Nalaganje
Nazaj na vrh