Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V Franciji in Nemčiji rekordno število okužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 19. 01. 2022 / 10:23
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V Franciji in Nemčiji rekordno število okužb
V številnih delih Evrope že prevladujejo okužbe s koronavirusno različico omikron. FOTO: Pixabay

Na kratko: V Franciji in Nemčiji rekordno število okužb

V Franciji in Nemčiji so včeraj, podobno kot pri nas, zabeležili rekordno število novih koronaokužb.

V Franciji je bilo po navedbah STA potrjenih 465.000 okužb, kar je največ doslej v enem dnevu, v Nemčiji pa je dnevno število na novo okuženih prvič doslej preseglo 100.000. V Franciji že prevladuje hitro nalezljiva koronavirusna različica omikron. Vlada želi širjenje okužb omejiti z uvedbo potrdila o cepljenju, ki bo nujno za obisk restavracij, kulturnih in športnih ustanov ter javni promet na dolge proge. Odločitev bo predvidoma znana v petek. V Nemčiji pa se je pojavnost okužb na 100.000 oseb v zadnjem tednu dvignila na več kot 580. Koronavirusna različica omikron tam trenutno povzroči okoli 70 odstotkov vseh okužb. M. M. Š.

Janševe izjave glede Tajvana po mnenju Pekinga »nevarne«

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so danes izjave slovenskega premierja Janeza Janše glede Tajvana označili za »nevarne« in izrazili ostro nasprotovanje, poroča STA. Premier Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan povedal, da s Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev – sicer ne na ravni veleposlaništev, ampak »na enaki ravni, kot jih ima že veliko držav članic Evropske unije«. Kitajski predstavnik je na današnji tiskovni konferenci v Pekingu izjavil, da je »Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja« in da je »vlada Ljudske republike Kitajske edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko«. Dodal je, da je načelo ene Kitajske splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in politični temelj odnosov med Kitajsko in Slovenijo ter Kitajsko in Evropo. Premier Janša je za indijsko televizijo še pojasnil, da bo Slovenija podprla vsako suvereno odločitev Tajvancev. Tajvansko zunanje ministrstvo je na Twitterju izrazilo »hvaležnost« slovenskemu premierju za »odločno podporo«. M. M. Š.

Leto 2021 eno najtoplejših v zgodovini

Leto 2021 je bilo eno izmed sedmih najtoplejših let v zgodovini, so danes potrdili Združeni narodi. Lani so temperature ostale visoke kljub ohlajanju zaradi vremenskega pojava La Nina, so opozorili in dodali, da so vseh sedem najtoplejših let zabeležili od leta 2015 dalje. La Nina je ena od treh stopenj vremenskih pojavov znanih kot El Nino-Južna Oscilacija, ki vključuje toplo stopnjo imenovano El Nino, hladnejši pojav La Nina in nevtralno stopnjo. Čeprav je bilo lansko leto eno izmed hladnejših let sedmerice, so ga še vedno zaznamovale številne rekordne temperature in ekstremni vremenski dogodki, povezani z globalnim segrevanjem. V Kanadi je bilo npr. izmerjenih skoraj 50 stopinj Celzija, izjemne padavine in smrtonosne poplave so ogrozile Azijo in Evropo, v delih Afrike in Južne Amerike pa je vladala velika suša. T. M. 

Podelitev grammyjev prestavljena na april

Letošnjo podelitev grammyjev, ki naj bi bila 31. januarja, so zaradi epidemije prestavili na spomladanski čas, spremenili pa so tudi prizorišče. Tako bo 64. podelitev prestižnih glasbenih nagrad potekala 3. aprila v dvorani MGM Grand Garden Arena v Las Vegasu. Odločitev, da prireditev zaradi hitrega širjenja nove različice koronavirusa omikron, prestavijo, so organizatorji sprejeli že v začetku meseca, zdaj pa so članom akademije sporočili nov datum in lokacijo. Podelitev bo vodil južnoafriški komik Trevor Noah, prenašala pa jo bo televizija CBS. Grammyji so bili zaradi koronavirusa preloženi tudi lani z 31. januarja na 14. marec in »preseljeni« iz dvorane Staples Center v Los Angelesu na prosto. T. M. 

Umrl je najstarejši moški na svetu

Tri tedne pred 113. rojstnim dnevom je v Španiji umrl najstarejši moški na svetu. Kot poroča STA, je Saturnino de la Fuente Garcia umrl v Leonu v starosti 112 let in 341 dni. Za najstarejšega živečega moškega je bil razglašen v starosti 112 let in 211 dni. Rodil se je 11. februarja 1909. Zaradi nizke rasti - visok je bil le meter in 50 centimetrov - ga leta 1936 niso vpoklicali v špansko državljansko vojno, preživel pa je strmoglavljenje nemškega vojaškega letala na njegovo hišo leta 1937. Imel je sedem otrok, 14 vnukov in 22 pravnukov. Bil je čevljar in je imel tudi svojo tovarno čevljev. Konec leta 2020 se je kot prvi v svoji provinci cepil proti koronavirusni bolezni. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh