Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Skupno urjenje slovenskih in ameriških pilotov

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 18. 01. 2022 / 07:12
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2022 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Skupno urjenje slovenskih in ameriških pilotov
FOTO: Slovenska vojska

Na kratko: Skupno urjenje slovenskih in ameriških pilotov

Od danes do četrtka bo na območju Suhe krajine in na letališču Cerklje ob Krki potekalo usposabljanje pilotov 15. polka vojaškega letalstva in 31. lovskega polka iz Aviana. Skupno usposabljanje letalskih posadk omogoča izmenjavo znanj in izkušenj med letalstvi zavezništva ter optimalno uporabo sredstev, sporočajo z Generalštaba Slovenske vojske.

Posadke bodo urile taktične postopke reševanja izoliranega osebja, pa tudi izvenletališko pristajanje na območjih, ki so bila predhodno določena. Skupno usposabljanje se bo odvijalo tudi v nočnem času. »Skupno usposabljanje letalskih posadk omogoča izmenjavo znanj in izkušenj med letalstvi zavezništva ter optimalno uporabo sredstev. Načrtovano je skupno letenje do dveh letal in treh helikopterjev.« Pri usposabljanju bodo upoštevali zakonska določila in ostale predpise, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji, so še navedli v Slovenski vojski. M. M.

Delež pozitivnih testov v ponedeljek skoraj 63-odstoten

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v Sloveniji v ponedeljek ob 13.803 PCR-testih potrdili 8681 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število potrjenih primerov doslej. Delež pozitivnih testov je skoraj 63-odstoren. Povprečje potrjenih primerov v zadnjem tednu znaša skoraj 6900. V bolnišnicah se po podatkih vlade zdravi 575 bolnikov, od tega jih 155 potrebuje intenzivno nego. M. M.

Predsednik Pahor za viceguvernerja Banke Slovenije predlagal Marjana Divjaka

Predsednik republike Borut Pahor je danes, 18. januarja, v DZ poslal predlog za imenovanje viceguvernerja Banke Slovenije, ki bo na tem položaju nasledil Primoža Dolenca. Po presoji kandidatur in opravljenih posvetovanjih z vodji poslanskih skupin se je Pahor odločil na položaj predlagati Marjana Divjaka, so sporočili iz kabineta predsednika republike. »Kandidat izpolnjuje strokovne kriterije za opravljanje funkcije, iz dosedanjih pogovorov pa je mogoče sklepati, da je med vsemi kandidati najbliže potrebni podpori poslank in poslancev za izvolitev,« so zapisali. Kandidat za mesto viceguvernerja Banke Slovenija se bo še pred odločanjem v DZ predstavil javnosti na javni predstavitvi v predsedniški palači v prihodnjem tednu. T. M.

Janez Janša se srečal s predstavniki Gasilske zveze Slovenije

Predsednik vlade Janez Janša se je danes, 18. januarja, srečal s predstavniki vodstva Gasilske zveze Slovenije. Njim je namreč Mednarodna gasilska organizacija zaupala izvedbo mednarodne gasilske olimpijade, ki bo letos potekala v Celju, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Premier je s predstavniki gasilske zveze govoril o omenjeni olimpijadi, ki poteka na štiri leta, tekmovanja pa se udeležujejo tekmovalci in tekmovalke vseh starostnih kategorij iz 30 evropskih držav in ostalih delov sveta. Na srečanju so predstavili tudi delovanje krovne gasilske organizacije, prav tako so izpostavili prispevek vladnih ukrepov pri izboljšanju razmer v gasilskih organizacijah. T. M.

Kdo bo novi predsednik Evropskega parlamenta?

Na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu bodo evropski poslanci volili novega predsednika Evropskega parlamenta. Največ možnosti za naslednika prejšnji teden umrlega predsednika Davida Sassolija naj bi imela dosedanja prva podpredsednica parlamenta Maltežanka Roberta Metsola iz Evropske ljudske stranke (EPP). Mama štirih sinov sicer prav danes praznuje 43. rojstni dan. M. M.

Tamara Zidanšek uspešno čez prvo oviro

Najboljša slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek in lanskoletna polfinalistka Odprtega prvenstva Francije je nastop na prvem grand slamu v letu 2022 v Melbournu začela z zmago. Njena nasprotnica v prvem krogu je bila 66. igralka na lestvici WTA, Nizozemka Arantxa Rus. Slovenka je bila boljša v treh nizih (3:6, 6:3 in 7:6). M. M.

Danes dokončna odločitev o potnikih na olimpijske igre

Po današnji odločitvi izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije bo znana sestava slovenske reprezentanco na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu, ki se začenjajo 4. februarja, poroča STA. Na širšem seznamu reprezentance je bilo sprva 53 kandidatov, Smučarska zveza Slovenije pa je na ponedeljkovi seji izvršilnega odbora sestavila ožji seznam, na katerem je 42 športnic in športnikov. M. M.


 

Nalaganje
Nazaj na vrh