Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V soboto potrjenih 6.012 koronaokužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 16. 01. 2022 / 12:18
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.01.2022 / 16:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V soboto potrjenih 6.012 koronaokužb
Po ocenah NIJZ je v Sloveniji trenutno 66.777 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. FOTO: Pixabay

Na kratko: V soboto potrjenih 6.012 koronaokužb

V soboto so ob opravljenih 10.299 PCR-testih potrdili 6.012 okužb z novim koronavirusom.

Delež pozitivnih izvidov testov je 58,3-odstoten, število potrjenih okužb pa je precej višje kot pred tednom dni, ko so s PCR-testi potrdili 3.349 primerov, poroča STA. Včeraj je bilo torej potrjeno najvišje število okužb na soboto od začetka epidemije. V primerjavi s prejšnjo soboto je višji tudi delež pozitivnih izvidov PCR-testov, in sicer za 13,1 odstotne točke. To soboto so pri nas opravili tudi 75.727 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Po ocenah NIJZ je v Sloveniji trenutno 66.777 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je 6.029, medtem ko je dan prej znašalo 5.646 primerov. M. M. Š.

Na Expo odhajajo tudi slovenski lesarji

Na petdnevni poslovni obisk na svetovno razstavo Expo v Dubaj danes odhaja 34-članska delegacija podjetij in ustanov s področja lesno-predelovalne dejavnosti, piše STA. Osrednji dogodek obiska bo poslovni forum Les - trajnostni material prihodnosti, ki bo v ponedeljek na slovenskem paviljonu na Expu. Člani delegacije bodo imeli veliko priložnosti za poslovno mreženje v nekaterih drugih paviljonih in na dogodkih Global Goals Week, ki jih v tem času prirejajo na Expu v organizaciji Združenih narodov. Delegaciji s področja lesarstva bo na Expu sledila še delegacija s področja kmetijstva in hrane, in sicer med 13. in 16. februarjem. M. M. Š.

Sever Grčije stresel potres z močjo 5,4

Dele severne Grčije je danes popoldne stresel potres z močjo 5,4 po Richterju, poroča STA. Zabeleženih je bilo tudi nekaj šibkejših popotresnih sunkov. O morebitni povzročeni škodi ali žrtvah ne poročajo. Žarišče potresa je bilo 22 kilometrov južno od polotoka Halkidika v Egejskem morju, potres pa je prestrašil nekaj ljudi v pristaniškem mestu Solun, ki so se zatekli na ulice. Sunke so čutili tudi prebivalci grške prestolnice Atene, ki je od Soluna oddaljena okoli 500 kilometrov. M. M. Š.

Haiti: v povezavi z umorom predsednika prijet nekdanji senator

Na Jamajki so aretirali nekdanjega haitijskega senatorja Jeana Joela Josepha, ker naj bi bil povezan z atentatom na predsednika Haitija Jovenela Moiseja julija lani. Kot poroča STA, je bil aretiran v petek zvečer skupaj s še tremi člani njegove družine, in sicer na podlagi »obtožb, povezanih s priseljevanjem«. Josepha so prijeli v hiši v župniji St. Elizabeth na jugozahodu Jamajke. V povezavi z atentatom na predsednika Moiseja je bilo aretiranih že več kot 40 ljudi, med drugim tudi več Kolumbijcev in Američanov haitijskega porekla, okoliščine dogodka pa kljub temu ostajajo neznane. Predvsem še vedno ni jasno, kdo je naročil napad. Atentat je še poglobil krizo v tej najrevnejši državi na zahodni polobli, ki se ne more otresti revščine, nasilja in nestabilnosti. M. M. Š.

Maribor: strokovnjaki uspešno odstranili staro letalsko bombo

Strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so danes na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru deaktivirali in odstranili v torek najdeno 250-kilogramsko letalsko bombo iz druge svetovne vojne, poroča STA. Pred začetkom akcije so z območja 300 metrov okoli najdišča evakuirali stanovalce. Akcija je bila zaključena malo po 13. uri. Evakuacijo so izvedli pripadniki gasilskih enot, meščane pa pozvali, naj za lastno varnost upoštevajo navodila. Na območju mariborske občine je bilo med januarjem 1944 in aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov in odvrženih skupno 15.795 kosov bomb, zato je možnost najdbe neeksplodiranih bomb razmeroma velika. M. M. Š.

Prodaja knjig v Veliki Britaniji lani najvišja v desetletju

V Veliki Britaniji se je lani kljub več kot trimesečnemu zaprtju knjigarn zaradi epidemije povečevala prodaja knjig. Po navedbah STA so prodali več kot 212 milijonov tiskanih knjig, kar je najvišja številka v zadnjem desetletju. Najbolje prodajani avtor je bil Richard Osman. Opazno je bilo veliko zanimanje za kriminalke, znanstveno fantastiko, ljubezenske romane in knjige s področja osebnega razvoja, prodaja leposlovja pa se je v primerjavi z letom 2019 povečala za 20 in v primerjavi z letom 2020 za pet odstotkov. H kriminalnemu žanru sta najbolj prispevala romana Richarda Osmana: The Thursday Murder Club je bil najbolje prodajani naslov, The Man Who Died Twice pa četrta uspešnica leta. M. M. Š.

Sodišče zavrnilo Đokovića, tenisač mora zapustiti Avstralijo

Avstralsko zvezno sodišče je danes zavrnilo predlog Novaka Đokovića za vnovično priznanje njegove vize za vstop v državo. Kot poroča STA, bo moral prvi teniški igralec sveta zapustiti državo po večdnevnem sporu z avstralskimi oblastmi glede pravice, da necepljen proti koronavirusni bolezni vstopi v državo pred prvim turnirjem za veliki slam sezone, odprtim prvenstvom Avstralije. Svoja pravna sredstva za kakršno koli spremembo odločitve je srbski tenisač že izčrpal. Đoković je po odločitvi sporočil, da je »izjemno razočaran«, vendar bo odpotoval iz Avstralije: »Spoštujem odločitev sodišča in nameravam sodelovati z oblastmi pri odhodu iz države,« je zapisal v izjavi za javnost. Državo naj bi zapustil z rednim letom ob 12.30 po slovenskem času, prireditelji OP Avstralije pa so namesto njega v žreb med posamezniki uvrstili Italijana Salvatoreja Carusoja. M. M. Š.

Umrl je italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti

Včeraj je v 92. letu starosti v bolnišnici Vercelli blizu Milana umrl italijanski modni oblikovalec Nino Cerruti. Ceruttija so, kot poroča STA, v bolnišnico sprejeli zaradi operacije kolka. Cerruti je bil ustanovitelj istoimenske modne hiše in je veljal za enega od vodilnih modnih oblikovalcev na področju moške mode, ki je oblačil tudi hollywoodske zvezdnike. Rodil se je leta 1930 v mestu Biella na severu Italije in sprva sanjal o tem, da bi postal časnikar, pri dvajsetih pa mu je umrl oče in je bil primoran prevzeti družinsko tekstilno tovarno. V 60. letih minulega stoletja je spoznal Giorgia Armanija in ga zaposlil kot oblikovalca moške mode. Skupaj sta imela ogromen vpliv v modnem svetu, še preden je Armani leta 1975 ustvaril lastno znamko. Cerutti je svoje kreacije vedno najprej preizkusil na sebi: »Vedno sem oblačil istega človeka – sebe.«
M. M. Š.

Po desetih urah rešeni zajeti talci v sinagogi v Teksasu

V sinagogi v majhnem mestecu v Teksasu je doslej še neznan moški včeraj zajel štiri talce, med njimi priljubljenega krajevnega rabina, poroča STA. Po več kot desetih urah napetosti je reševalna ekipa vdrla v sinagogo in osvobodila še zadnje tri talce. Nihče od njih ni poškodovan, domnevni ugrabitelj pa je po navedbah policije mrtev. Ugrabitelj naj bi zahteval izpustitev teroristke, pakistanske znanstvenice Afije Sidiki, ki je bila leta 2010 v New Yorku obsojena na 86 let zapora zaradi domnevnega umora ameriških agentov v Afganistanu, kazen pa prestaja v zaporu v Teksasu. To je sprožilo zaskrbljenost judovskih organizacij v ZDA in izraelske vlade. Policija omenjenih domnev še ni potrdila, po njenih navedbah pa se je ugrabitev »nanašala na zadevo, ki ni neposredno ogrožala judovske skupnosti«. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh