Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Deskar Tim Mastnak drugi na paralelnem veleslalomu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 14. 01. 2022 / 08:15
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 18:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Deskar Tim Mastnak drugi na paralelnem veleslalomu
Mastnak v seštevku paralelnega veleslaloma zaseda četrto mesto. FOTO: FB Smučarska zveza Slovenije SloSki.si

Na kratko: Deskar Tim Mastnak drugi na paralelnem veleslalomu

Slovenski deskar Tim Mastnak je v avstrijskem Simonhöheju na tekmi paralelnega veleslaloma za svetovni pokal osvojil drugo mesto. V finalu ga je za deset stotink premagal Nemec Stefan Baumeister.

Naš drugi predstavnik Žan Košir je zasedel 29. mesto, med dekleti pa je Gloria Kotnik osvojila 21. mesto, medtem ko je bila Sara Goltes prepočasna že na prvi kvalifikacijski progi. Mastnakovo drugo mesto je dober obet pred prihajajočimi februarskimi olimpijskimi igrami. M. M.

Pivčeva: Ne bomo delali predvolilnih povezav

Na današnjem odprtju pisarne stranke Naša dežela je njena predsednica Aleksandra Pivec vnovič ponovila, da bodo na aprilskih parlamentarnih volitvah nastopili samostojno, je poročala STA. O razlogu za to je Pivčeva povedala: »Ker menimo, da imamo drugačen vrednostni sistem in drugačen odnos do ključnih programskih izhodišč, ne bomo delali predvolilnih povezovanj,« in dodala: »Voljni smo odprtega dialoga z vsemi, popolnoma neobremenjeni s tem, kakšen je ideološki predznak stranke ali povezave strank, ki se želi z nami pogovarjati. Enako mislimo delati tudi dan po volitvah.« M. M.

Umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek

Po poročanju STA je v 75. letu starosti umrl gospodarstvenik in politik Franc Avberšek iz Velenja. Avberšek je bil med drugim direktor Premogovnika Velenje, poslanec in minister za energetiko, direktor velenjskega ekološkega inštituta ERICo in rudnika Žirovski vrh v zapiranju. M. M.

Zunanji ministri EU v francoskem Brestu o ukrajinski krizi

Zunanji ministri Evropske unije ta konec tedna na neuradnem zasedanju v francoskem Brestu razpravljajo o zaostrovanju napetosti zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini. Zahodne zaveznice se sicer že od začetka tedna v različnih oblikah pogovarjajo z Rusijo, vendar pogovori zaenkrat še niso zagotovili preboja, poroča STA. Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije, v sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Na pogovorih v Brestu sodeluje tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je izrazil upanje, da bo unija marca sprejela strateški kompas, skupno vizijo krepitve obrambnih zmogljivosti, ki naj bi zavarovala njene politične in gospodarske interese. M. M. Š.

Danska obhaja 50 let vladavine kraljice Margarete II.

Na Danskem danes obhajajo 50-letnico vladavine kraljice Margarete II. kot poroča STA, jubilejni teden sicer uradno praznujejo že od ponedeljka, zaradi koronaepidemije pa so večino dogodkov preložili na poletje. Jubilejni teden so med drugim popestrili z izdajo posebnega spominskega kovanca in znamk. Kraljica bo danes skupaj s 53-letnim prestolonaslednikom Frederikom sprejela člane danske vlade in se udeležila slavja v parlamentu. Na obletnico smrti očeta Margarete II. bodo danes tudi položili venec na grob kralja Frederika IX. in kraljice Ingrid. Margareta II., ki je na današnji dan pred 50 leti postala kraljica Danske, Ferskih otokov in Grenlandije, je zelo priljubljena monarhinja in dovršena umetnica. Večkrat je že gostila razstave svojih akvarelov in oblikovala scenografijo za več gledaliških predstav. M. M. Š.

V četrtek potrjenih 6918 okužb

V četrtek je bilo ob 13.681 opravljenih PCR-testih pri nas potrjenih 6918 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je tako znašal 50,6 odstotka. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 524 bolnikov, od tega jih 155 potrebuje intenzivno nego. Za posledicami koronavirusa je umrlo šest bolnikov. V četrtek so opravili tudi 87.899 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 55.657 aktivnih okužb. Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu trenutno cepljenih 1.256.114 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.200.971 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva. T. M. 

Severna Koreja ponovno izstrelila raketo

Severna Koreja je danes, 14. januarja, proti vzhodu znova izstrelila raketo, poročajo tuji mediji. Gre za že tretjo tovrstno izstrelitev v nekaj več kot tednu dni. V Seulu so navedli, da je šlo za »nedoločen izstrelek«, ki je poletel proti vzhodu, japonska straža pa je sporočila, da je najverjetneje šlo za balistično raketo. Še vedno preverjajo, ali je bilo raket morebiti več in kam so padle. Kljub mednarodnim sankcijam v zvezi z njenim jedrskim programom je Severna Koreja letos izvedla že dva preizkusa raket (5. in 11. januarja). Po navedbah Pjongjanga naj bi šlo za hipersonični raketi. T. M. 

V Slovenski filharmoniji sedmi festival baročne glasbe

V Slovenski filharmoniji se nocoj začenja 7. filharmonični festival baročne glasbe, ki bo po umetniškim vodstvom v Londonu delujočega hrvaškega violinista Bojana Čičića obiskovalcem ponudil štiri koncerte, poroča STA. Hrvata Čičića so izbrali z namenom, da ne bi izvajali zgolj znanih del baročnih skladateljev, kot so Bach, Vivaldi in Händel, saj je violinistu znan poseben repertoar baročne glasbe. Festival bo obsegal tri večje koncerte ter koncert, namenjen družinam in otrokom. Na nocojšnjem prvem bodo izvedli skladbe francoskih skladateljev po vzoru duhovnih koncertov v Parizu v 18. stoletju, na drugem koncertu 21. januarja bodo izvedli kantato Les Nations Georga Philipa Telemanna in dela manj znanih skladateljev, povezali pa so ga z matinejskim koncertom za mlade 22. januarja, ki so ga poimenovali Zgodba o baročni modi, na katerem želijo mladim predstaviti baročno glasbo s pomočjo baročnih kostumov. Sklepni koncert 28. januarja bo obenem koncert ob odprtju 5. Zimskega festivala, na njem pa bodo izvedli tri vokalno-instrumentalne skladbe Bacha, Giovannija Battiste Ferrandinija in Händla. M. M. Š.

Pravoslavni verniki so ob polnoči vstopili v novo leto

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, so ob polnoči vstopili v novo leto. V Sloveniji zaradi omejenega delovnega časa ni bilo praznovanj v lokalih, ki so običajno pripravili silvestrovanja, živahneje pa je bilo v Beogradu, kjer so mnogi novo leto pričakali v lokalih in na prostem. Številni lokali v Srbiji na silvestrovo pripravijo posebne menije in živo glasbo. Tudi tokrat so tradicionalno postregli z značilnimi srbskimi jedmi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Številni so pravoslavno novo leto pričakali na prostem. V Beogradu so se zbrali na Savski promenadi, kjer sta ob polnoči nebo osvetlila laserski šov in ognjemet, zaradi vnovičnega širjenja koronaokužb pa so mestne oblasti v Beogradu vendarle odpovedale koncert. V Sloveniji se je po popisu prebivalstva iz leta 2002 za pripadnike pravoslavne veroizpovedi izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi. M. M. Š.

Ukrajina: obsežen kibernetski napad na vlado

V Ukrajini se je ponoči zgodil obsežen kibernetski napad na spletne strani vlade, poroča STA. Več spletnih strani še vedno ni dosegljivih, med njimi spletna stran zunanjega ministrstva in vlade, šlo pa naj bi za globalni napad. Preiskavo je že prevzela posebna enota policije za kibernetski kriminal. Zaenkrat ni znano, kdo je odgovoren za napad. Kot je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell ob prihodu na drugi dan neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU v Brestu, bo Evropska unija po kibernetskem napadu uporabila vse možnosti za pomoč Ukrajini. Po Borrellovih besedah si napad na spletne strani ukrajinske vlade zasluži ostro obsodbo. M. M. Š.

Avstralija znova preklicala vizo Đokovića, tenisač pripravlja sodni spor

Avstralski minister za priseljence Alex Hawke je danes uporabil izvršna pooblastila za preklic vize prvega teniškega igralca sveta Srba Novaka Đokovića, poroča STA. Đokoviću zdaj grozi izgon tik pred začetkom odprtega prvenstva Avstralije, kar pa bo tenisač poskušal preprečiti na sodišču. Korak ministra Hawka, ki ima široka pooblastila glede bivanja tujcev v državi, je zadnji v več kot teden dni dolgi sagi o vstopu srbskega tenisača v državo. Mejna policija je necepljenemu 34-letnemu zvezdniku že 6. januarja preklicala vizo za vstop v državo zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za vstop v času koronaepidemije. Odločitev mejne policije je zvezno sodišče 10. januarja razveljavilo, po Hawkovi odločitvi pa Đokoviću grozi hiter izgon iz Avstralije. M. M. Š.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh