Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V petek potrdili doslej največ, kar 7.580 koronaokužb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 15. 01. 2022 / 12:40
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2022 / 19:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V petek potrdili doslej največ, kar 7.580 koronaokužb
Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 61.588 aktivnih okužb. FOTO: Pixabay

Na kratko: V petek potrdili doslej največ, kar 7.580 koronaokužb

Včeraj je bilo ob 14.360 PCR-testih potrjenih 7.580 okužb z novim koronavirusom, kar je največ dnevno potrjenih okužb doslej, poroča STA.

Delež pozitivnih testov je znašal 52,8 odstotka. V bolnišnicah zdravijo 514 covidnih bolnikov, od tega jih 156 potrebuje intenzivno nego, umrlo je pet covidnih bolnikov. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je zmanjšalo za 10, intenzivno zdravljenje pa potrebuje en bolnik več kot dan prej. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 61.588 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je 5.646. M. M. Š.

Odlična nastopa smukačev Martina Čatra in Ilke Štuhec

Slovenski smukač Martin Čater je v Wengnu v Švici poskrbel za novo odlično predstavo: na 4.270 metrov dolgi progi je osvojil šesto mesto, od prvih slovenskih smukaških stopničk pa ga je po navedbah STA ločilo 22 stotink sekunde. Čater je bil od zmagovalca današnje tekme Avstrijca Vincenta Kriechmayrja počasnejši za 66 stotink sekunde. Na prvem smuku v koledarskem letu 2022 v Zauchenseeju v Avstriji je slavila Švicarka Lara Gut-Behrami, kar je bila njena dvanajsta zmaga na smukih v svetovnem pokalu alpskih smučark. Naša smukačica Ilka Štuhec je današnjo tekmo po prebolelem covidu-19 zaključila na 15. mestu. Ob koncu tekme je izjavila, da ima v načrtu do olimpijskih iger svojo pripravljenost še izboljšati. M. M. Š.

V nemirih v Kazahstanu umrlo več kot 200 ljudi

V nasilnih protestih v začetku meseca januarja v Kazahstanu je umrlo 225 ljudi, med njimi 19 pripadnikov varnostnih sil, je danes sporočilo kazahstansko tožilstvo. To je, poroča STA, precej več od dosedanjih uradnih podatkov o smrtnih žrtvah nemirov, ki so izbruhnili zaradi podražitve goriva. Kazahstanske oblasti so pred tem poročale o smrti 26 »oboroženih kriminalcev« in 18 pripadnikov varnostnih sil, na uradnem profilu na Telegramu pa so pozneje sporočili, da je umrlo 164 ljudi, vendar so podatek hitro izbrisali. Na zdravstvenem ministrstvu so medtem povedali, da je bolnišnično oskrbo potrebovalo več kot 2.600 ljudi. 67 jih je še vedno v kritičnem stanju. M. M. Š.

Najnižja urna postavka za študentsko delo odslej 6,17 evra

Najnižja urna postavka za delo dijakov in študentov se danes zvišuje na 6,17 evra bruto. Odredbo z navedeno spremembo je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj po navedbah STA včeraj objavil v uradnem listu. Znesek je za 28 centov višji kot doslej. Nov znesek minimalne bruto urne postavke za delo dijakov in študentov so izračunali v skladu z dvigom minimalne plače 1. januarja: ta se je zvišala za 4,9 odstotka na 1.074,43 evra bruto. M. M. Š.

Nemčija: rekordno visoka sedemdnevna pojavnost okužb

Nemške zdravstvene oblasti poročajo o rekordno visoki sedemdnevni pojavnosti okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, ki danes znaša 497,1. To je najvišja sedemdnevna pojavnost okužb od začetka koronaepidemije v državi. Po navedbah STA nemške oblasti ob tem zaostrujejo pogoje za vstop iz Avstrije in več zahodnobalkanskih držav. Na seznamu visokorizičnih območij so poleg Avstrije tudi Srbija, Albanija, Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina, spremembe pa začnejo veljati v nedeljo. Slovenija je na nemškem seznamu visokorizičnih območij že od konca lanskega septembra. M. M. Š.

V Argentini se borijo z obsežnimi gozdnimi požari

V Argentini se zaradi vse višjih temperatur gasilci spopadajo s številnimi gozdnimi požari, eden izmed njih pa traja že več kot mesec dni, poroča STA. S požari se spopadajo v kar devetih od 23 argentinskih provinc. Skoraj 100 gasilcev in pomožnega osebja se s pomočjo letal in helikopterjev bori z največjim požarom v narodnem parku Nahuel Huapi v bližini turističnega mesta Bariloche, ki leži okoli 1.500 kilometrov jugozahodno od prestolnice Buenos Aires. Gre za enega najhujših požarov na tem območju: od 6. decembra, ko ga je zanetila strela, je ogenj uničil že približno 5.900 hektarjev staroselskega andskega gozda. Zaradi majhne gostote prebivalstva na tem območju pa na srečo ni bilo poškodovanih ali evakuiranih ljudi. Požari na gozdnatih območjih južne in osrednje Argentine so običajen pojav, na obalnih območjih, kjer so jih lani poleti zabeležili več, pa so manj pogosti. M. M. Š.

V Londonu na ogled akvareli princa Charlesa

Britanski prestolonaslendik princ Charles je razstavil doslej najobsežnejši izbor svojih akvarelov, ki jih je v zadnjih petih desetletjih kljub svojemu natrpanemu urniku ustvaril približno 680. Kot poroča STA, jih je v kapeli iz 19. stoletja v nekdanji vojašnici Chelsea Barracks v Londonu do 14. februarja na ogled 79. Na akvarelih so upodobljeni zasnežene škotske gore in valižansko podeželje, francoski provansalski vrhovi, gora Atos v Grčiji in Transilvanija v Romuniji. Princ je v akvarelu upodobil tudi švicarska alpska letovišča Klosters in Saint Moritz ter francoski grad Le Barroux. Princu so najbolj pri srcu gore, predvsem Beinn a'Bhuird v gorovju Cairngorms na severovzhodu Škotske, ki ga je večkrat naslikal v različnih letnih časih z različnih zornih kotov. Kot je sam pojasnil, ga slikanje »prestavi v drugo dimenzijo, ki dobesedno osveži dele duše, ki jih druge dejavnosti ne morejo doseči«. Ne dela si utvar, da so njegove »skice velika umetnost ali razvijajoči se talent«, predstavljajo pa njegovo »posebno obliko fotografskega albuma« in mu kot take veliko pomenijo. M. M. Š.

Ekvador razširil morski rezervat na Galapagosu

Ekvador je včeraj severno od svojih Galapaških otokov vzpostavil nov obsežen morski rezervat, s čimer je nastal tihomorski koridor do narodnega parka kostariškega Kokosovega otoka. Kot poroča STA, želijo z novim rezervatom ohraniti selitvene živalske vrste, kot so morski psi. Ekvadorski predsednik Guillermo Lasso je na krovu znanstvenega plovila Nacionalnega parka Galapagos, zasidranega v zalivu Puerto Ayora pri otoku Santa Cruz, podpisal odlok o ustanovitvi novega rezervata Hermandad (Bratovščina), ob odprtju morskega rezervata pa je nato prerezal trak, narejen iz materiala, ki je bil zbran med čiščenjem obale na Galapagosu. Novo območje so vključili v obstoječih 138.000 kvadratnih kilometrov rezervata, ki obstaja od leta 1998, in po novem meri izjemnih 198.000 kvadratnih kilometrov. Galapaški morski rezervat je drugi največji na svetu in industrijski ribolov je v njem prepovedan. Na območju arhipelaga, ki je uvrščen na seznam svetovne naravne dediščine, so potrdili več kot 2.900 morskih vrst. M. M. Š.

Po izbruhu vulkana opozorilo pred cunamijem za celotno zahodno obalo ZDA

Ameriški meteorološki urad je danes za celotno zahodno obalo ZDA izdal opozorilo pred cunamijem, potem ko je pri Tongi izbruhnil podvodni vulkan. Kot poroča STA, so valovi cunamija že poplavili nižje ležeče predele Havajev. Opozorilo pred cunamijem velja za obalna območja od Kalifornije do Aljaske, meteorologi pa napovedujejo valove, visoke do 60 centimetrov, in poplavljanje obale. V bližini kraljevine Tonga je včeraj namreč izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki je cunami sprožil že na Tongi. Pristojne oblasti so ljudi pozvale, naj se izogibajo obalnih območij zaradi možnosti močnih in nenavadnih tokov ter nepredvidljivih valov. Vulkan leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh