Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkveni voditelji molijo za žrtve nemirov v Kazahstanu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 01. 2022 / 09:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkveni voditelji molijo za žrtve nemirov v Kazahstanu
Ruski vojak v Kazahstanu. FOTO: Vatican Media

Cerkveni voditelji molijo za žrtve nemirov v Kazahstanu

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi angelovega češčenja molil tudi za žrtve nedavnih protestov v Kazahstanu.

Sveti oče je po blagoslovu dejal, da je z bolečino izvedel za žrtve med protesti, ki so v preteklih dneh vzniknili v Kazahstanu. Kot poroča Radio Vatikan, papež moli za vse žrtve in njihove svojce ter želi, da se ob pomoči dialoga, pravičnosti in skupnega dobrega v državo čim prej povrne družbeno sožitje. Kazaško ljudstvo je izročil Marijinemu varstvu.

Papež Frančišek je kazaško ljudstvo izročil Marijinemu varstvu.

Že voditelj Ruske pravoslavne cerkve, moskovski patriarh Kiril I., je med slovesnim bogoslužjem na pravoslavni praznik Gospodovega rojstva minuli petek izrazil globoko zaskrbljenost nad prelivanjem krvi v Kazahstanu. Kot je dejal po navedbah avstrijskega Kathpressa, se ljudje te države v osrednji Aziji soočajo »z zahtevnim državljanskim sporom«, in do nemirov prihaja »na ozemlju zgodovinske Rusije, zato ne moremo povsem brezbrižno opazovati tega prelivanja krvi, teh spopadov, tega človeškega kaosa«.

Spor v Kazahstanu se mora po besedah patriarha Kirila I. čim prej zaključiti, v državi pa mora zavladati »resnični mir«, tako moskovski patriarh. Poudaril je, da bodo tudi v Rusiji »molili za to, si za to prizadevali in upali na najboljše«. Kazahstanski pravoslavni metropolit Aleksander je že minulo sredo v video sporočilu izrazil zahtevo po »takojšnjem zaključku netenja bratomornih sporov«.

Protesti v Kazahstanu

V Kazahstanu že od začetka novega leta vladajo množični protesti, nemiri in izgredi proti tamkajšnji avtoritarni vladi, ki so se začeli kot odziv na občutno rast cen goriva in se nato razvili v izraz splošnega nezadovoljstva nad vlado in nekdanjim predsednikom Nursultanom Nazarbajevim. Nazarbajev je državo vodil tri desetletja in je po mnenju večine ohranil precejšnjo mero političnega vpliva v Kazahstanu.

V nasilnih protestih je življenje izgubilo več kot 160 oseb, več kot 2.000 je bilo ranjenih, skoraj 8.000 pa aretiranih. Vlada protestnikom očita uničenje več kot stotih nakupovalnih središč in bančnih stavb. Nasilne smrti je umrlo tudi 16 pripadnikov varnostnih sil.

Vojska v Kazahstanu v prestolnici Almati straži ob ograji, ki naj bi zadržala protestnike. FOTO: Vatican Media

Na prošnjo kazahstanskega predsednika Kasima-Žomarta Tokajeva je Moskva v sosednjo državo na pomoč poslala okoli 2.500 ruskih vojakov. Tokajev je v televizijskem nagovoru ob koncu tedna napovedal, da bodo varnostne sile v primeru nadaljevanja nemirov brez opozorila streljale na upornike, ki jih je sam imenoval »teroriste« in »bandite«.

Okoli 70 odstotkov izmed več kot 18 milijonov prebivalcev Kazahstana je muslimanov. Večina izmed dobrih štirih milijonov kristjanov pripada Pravoslavni cerkvi, ki deluje pod okriljem moskovskega patriarhata.

Danes dan žalovanja za žrtve nasilnih protestov

V Kazahstanu so danes razglasili dan žalovanja za vse žrtve nemirov v zadnjem tednu dni. Po navedbah STA bo organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki je v Kazahstan na pomoč poslala svoje vojake, danes predvidoma razpravljala o nadaljnjih korakih, predsednik države Kasim-Žomart Tokajev pa je z uredbo ukazal, da se bodo danes v državi spominjali žrtev tragičnih dogodkov.

V Kazahstanu se v teh dneh nadaljujejo tudi menjave na vodilnih položajih.

V Kazahstanu se medtem nadaljujejo menjave na vodilnih položajih: po poročanju kazahstanskih medijev je predsednik odpustil namestnika obveščevalne službe Marata Osipova, ta konec tedna pa so aretirali dosedanjega direktorja obveščevalne agencije Karima Masimova. Že pred tem je Tokajev od nekdanjega predsednika države Nursultana Nazarbajeva prevzel položaj v varnostnem svetu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh