Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika Britanija: vojska na pomoč pri dostavi goriva

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 09. 2021 / 19:36
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.09.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velika Britanija: vojska na pomoč pri dostavi goriva
V Veliki Britaniji že okoli teden dni vlada prava panika zaradi pomanjkanja goriv FOTO: Vatican Media

Velika Britanija: vojska na pomoč pri dostavi goriva

V Veliki Britaniji bo vojska začela prevažati zaloge goriva, s katerimi bodo napolnili prazne črpalke po državi, kjer se zaradi pomanjkanja goriv že nekaj dni vijejo dolge vrste voznikov s praznimi rezervoarji.

Odločitev o mobilizaciji vojske je bila sprejeta kljub predhodnemu sporočilu premierja Borisa Johnsona, da se razmere na bencinskih črpalkah umirjajo, poroča spletni portal Vatican News.

V Veliki Britaniji že okoli teden dni vlada prava panika zaradi nakupa goriv, saj so zaloge na bencinskih črpalkah po vseh večjih mestih povsem izpraznjene, potem ko so naftne družbe dlje časa opozarjale, da nimajo dovolj voznikov cistern, ki bi prevažali bencinsko in dizelsko gorivo iz rafinerij na polnilne postaje. Država je zato po besedah britanskega ministra za podjetništvo in industrijo Kwasija Kwartenga mobilizirala 150 vojakov, ki bodo v naslednjih dneh pomagali pri dostavi goriva.

Država je mobilizirala 150 vojakov, ki bodo v naslednjih dneh pomagali pri dostavi goriva.

Britanski premier Johnson je poskušal pomiriti zaskrbljene uporabnike s pojasnilom, da se stanje zalog vrača na običajno mero, državljane pa je pozval, naj se ne zatekajo k paničnemu kopičenju zalog.

Britaniji naj bi po nekaterih ocenah primanjkovalo okoli sto tisoč voznikov cistern, kar v zadnjih mesecih predstavlja precejšnje težave za številne industrijske panoge, vključno z dobavitelji hrane in supermarketi.

Med razburjenimi državljani v vrstah za gorivo je prišlo tudi do medsebojnih obračunov.

V zadnjih nekaj dneh so se pred bencinskimi črpalkami po vsej državi vile dolge vrste voznikov z izpraznjenimi rezervoarji za gorivo, slišati pa je bilo tudi nekaj pritožb, ker je med razburjenimi državljani prišlo do medsebojnih obračunov.

Zaradi zastoja pri dobavi goriv se na Otoku krepijo pozivi, naj prednostni dostop na bencinske črpalke zagotovijo zdravstvenemu osebju, policistom in drugim ključnim delavcem. Nekatere organizacije za oskrbo prebivalstva že opozarjajo, da bi ranljivi uporabniki njihovih uslug lahko ostali brez redne pomoči, če krize ne bi uspeli odpraviti v doglednem času.

Britanska vlada je napovedala ukrepe za zmanjšanje pomanjkanja voznikov cistern.

Britanska vlada pa je po navedbah STA napovedala tudi ukrepe za zmanjšanje pomanjkanja voznikov cistern. Med vladnimi ukrepi so začasna ukinitev konkurenčnih pravil v sektorju, izdaja dodatnih 5.000 trimesečnih vizumov za tovornjakarje, pospešitev izobraževanja za voznike tovornih vozil in poskus, da na ceste znova privabijo tovornjakarje, ki imajo vsa potrebna dovoljenja, vendar trenutno poklica ne opravljajo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh