Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Karantene ob vstopu v državo ni možno predčasno prekiniti

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 01. 2022 / 06:48
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Karantene ob vstopu v državo ni možno predčasno prekiniti
Mejni prehod Sečovlje. FOTO: Andrej Praznik

Na kratko: Karantene ob vstopu v državo ni možno predčasno prekiniti

Danes je začel veljati odlok, po katerem oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, te ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR in traja polnih sedem dni.

Brez napotitve v karanteno na domu lahko sicer v Slovenijo vstopi oseba, ki izpolnjuje pogoj torej pogoj PCT, a mora imeti za to ustrezna dokazila. Sicer pa so bila že konec tedna napovedana nova pravila glede veljavnosti karanten, a do sprememb ni prišlo. Te naj bi ministrstvo za zdravje pripravilo do danes, veljati pa naj bi začele sredi tedna. M. M.

Poklon Davidu Sassoliju v Evropskem parlamentu

Na spominski slovesnosti v Strasbourgu se bodo danes ob 18. uri poklonili prejšnji teden umrlemu predsedniku parlamenta Davidu Sassoliju. Slovesnost bo vodila prva podpredsednica parlamenta in najverjetnejša Sassolijeva naslednica Roberta Metsola, poroča STA. Žalni nagovor bo imel nekdanji italijanski premier Enrico Letta, zbrane pa bosta nagovorila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica komisije Ursula von der Leyen ter francoski predsednik Emmanuel Macron. M. M.

Cilj proti Črnogorcem je zmaga

Slovenski rokometaši se bodo na evropskem prvenstvu danes pomerili proti izbrani vrsti Črne gore. Slovence, ki so na prvih dveh tekmah vknjižili zmago proti Severni Makedoniji in poraz proti Danski, v nadaljevanja pelje zmaga. Tekma ob 18. uri bo v Debrecenu. M. M.

Severna Makedonija ima novega premierja

Dimitar Kovačevski je novi predsednik vlade Severne Makedonije. Makedonski parlament je socialdemokrata sinoči izvolil na vodilni položaj in s tem v državi končal dvomesečno politično krizo, poroča STA. Kovačevski je bil v vladi svojega predhodnika Zorana Zaeva, ki je odstopil po porazu stranke na jesenskih lokalnih volitvah, namestnik finančnega ministra. Za Kovačevskega, doktorja ekonomskih znanosti, je v sobranju glasovalo 62 poslancev, proti jih je bilo 56. 47-letni novi premier je v predstavitvi dejal, da je glavni cilj njegove vlade doseči trajno in trdno gospodarsko rast, napovedal pa je tudi nadaljevanje prizadevanj za vstop v Evropsko unijo in reševanje energetske krize. M. M. Š.

Tonga po izbruhu vulkana in cunamiju odrezana od sveta

Otoška država Tonga je po sobotnem silovitem izbruhu podvodnega vulkana, ki je sprožil tudi cunami, še vedno odrezana od preostalega sveta. Ni še znano, poroča STA, ali sta izbruh vulkana in cunami na otoku zahtevala smrtne žrtve ali poškodovane. Avstralija in Nova Zelandija sta nad Tongo poslali izvidniška letala, da bi ugotovili, kolikšne so potrebe po pomoči. Dejanske škode še ni mogoče oceniti, zdi pa se izredno velika. Komunikacija z otoško državo je mogoča zgolj prek satelitskih telefonov, saj je vulkanski izbruh poškodoval podvodne komunikacijske kable, katerih popravilo bi lahko trajalo tudi dva tedna. Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki leži približno 2.000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil minulo soboto, izbruh pa je bil tako močan, da ga je bilo slišati celo na Aljaski, ki je oddaljena kar 10.000 kilometrov. Po podatkih ameriškega geološkega instituta je bil tako silovit kot potres z močjo 5,8, ki bi nastal na zemeljskem površju. M. M. Š.

Britanska vlada ukinja naročnino za BBC

Britanska vlada namerava za prihodnji dve leti zamrzniti naročnino za osrednjo radiotelevizijo BBC in jo leta 2027 povsem ukiniti, poroča STA. Opozicija ob tem vladi očita, da želi z ukinitvijo naročnine odvrniti pozornost od afere, povezane z zabavami v času epidemije, zaradi katerih se je premier Boris Johnson znašel pod hudim pritiskom. Napoved ukinitve naročnin je na Otoku sprožilo strah za prihodnost britanske javne radiotelevizije, po mnenju vlade pa je napočil čas za razpravo o novih načinih financiranja, podpore in prodaje odličnih britanskih vsebin. Britanci plačujejo naročnino za BBC, če želijo gledati njegov televizijski program in za dostop do storitev na iPlayerju. Letna naročnina trenutno znaša 159 funtov (okoli 190 evrov). M. M. Š.

V Grčiji od danes naprej obvezno cepljenje za starejše

V Grčiji je od danes, 17. januarja, obvezno cepljenje proti koronavirusu za vse posameznike, ki so starejši od 60 let. Tisti, ki se ne bodo cepili, bodo morali plačati sto evrov kazni mesečno, poročajo tuji mediji. Zbrani denar bodo namenili bolnišnicam. Grške oblasti so ukrep sprejele novembra, po besedah premierja Kiriakosa Micotakisa pa je način, da se ljudje izognejo plačilu kazni, preprost – to je cepljenje. Po oceni vlade se je ukrep že izkazal za uspešnega. Od najave pred šestimi tedni se je namreč cepilo okoli 217.000 ljudi, starejših od 60 let. S tem se je stopnja precepljenosti v tej starostni skupini dvignila na 90 odstotkov. T. M. 

Severna Koreja z novo izstrelitvijo 

Severna Koreja je danes, 17. januarja, znova izstrelila dve domnevno balistični raketi, je sporočila južnokorejska vojska. Dva izstrelka, ki naj bi bila »balistični raketi kratkega dosega«, so izstrelili z letališča v Pjongjangu danes pred 9. uro dopoldne po lokalnem času. Leteli sta 380 kilometrov daleč na višini 42 kilometrov, je sporočila južnokorejska vojska. Novo izstrelitev je potrdila tudi Japonska. Ponavljajoči se preizkusi različnega orožja v tem letu kažejo, da skuša Pjongjang »izboljšati svojo tehnologijo in operativno zmogljivost prikritih dejanj,« pa je zapisalo japonsko obrambno ministrstvo. To je sicer že četrta izstrelitev severnokorejskega orožja ta mesec. Severnokorejske oblasti so potrdile, da so 5. in 11. januarja preizkusile hipersonični raketi. V odgovor so ZDA uvedle sankcije proti petim Severnokorejcem, povezanim z balističnim programom. T. M. 

Haiti: dvanajst let po potresu nova cerkev

Dvanajst let po rušilnem potresu na Haitiju so ob koncu tedna v tamkajšnji prestolnici Port-au-Prince blagoslovili novo cerkev, poroča avstrijski Kathpress. Cerkev stoji na kraju, kjer je potres uničil staro svetišče. Novo cerkev, posvečeno sv. Gerardu Mayeli, so postavili v mestni četrti Carrefour-Feuilles, gradnja objekta pa je trajala okoli štiri leta. Včerajšnjo slovesnost je vodil nadškof prestolnice Port-au-Prince Max Leroy Mesidor. V hudem potresu januarja 2010 je življenje izgubilo okoli 250.000 oseb, več kot 350.000 je bilo ranjenih in poškodovanih, 1,5 milijona prebivalcev pa je ostalo brez strehe nad glavo. M. M. Š.

Vzhodni Jeruzalem: protesti zaradi izselitve palestinske družine

V Vzhodnem Jeruzalemu so danes izbruhnili protesti, ker so izraelske oblasti želele izseliti palestinsko družino iz njihovega doma, poroča STA. Skupina mladih se je zabarikadirala v hišo z vnetljivim materialom in plinsko jeklenko, posredniki pa so medtem poskušali umiriti razmere. Spori zaradi domov sedmih palestinskih družin, katerih lastništvo zahtevajo judovske skupine, so lani pripeljali do spora v soseski. Po navedbah policije želi Izrael na mestu omenjene hiše v skladu z odločbo iz leta 2017 postaviti šolo za otroke s posebnimi potrebami. Lani je jeruzalemsko okrožno sodišče družino obvestilo, da mora zapustiti svoj dom, ob tem pa opozorilo, da je bilo več poskusov za sporazumno rešitev spora. M. M. Š.

Đoković tudi brez Roland Garrosa?

Kot kaže, se srbskemu teniškemu igralcu Novaku Đokoviću lahko izmakne tudi nastop na odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. Kot poroča STA, je francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu sinoči poudarila, da vse omejitve za necepljene proti koronavirusni bolezni veljajo tudi za vse športne objekte v Franciji, gledalci in športniki pa morajo za vstop v športne objekte dokazati, da so »cepljeni ali pa bolezen preboleli«. Omejitve je dokončno potrdil tudi francoski parlament. Đoković, ki ni cepljen, je kot zdravniška izjema želel z negativnim testom vstopiti v Avstralijo in nastopiti na odprtem prvenstvu v Melbournu, ki se je začelo danes. Po večdnevnem zapletu so avstralske oblasti igralca včeraj izgnale iz države. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh