Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Sneg do nižin, ponekod žled

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 08. 12. 2021 / 07:21
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2021 / 16:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Sneg do nižin, ponekod žled
Celotno Slovenijo bo pobelil sneg. FOTO: Tatjana Splichal

Na kratko: Sneg do nižin, ponekod žled

Po napovedih vremenoslovcev bo ponoči snežilo v večjem delu države. Od danes zvečer do jutri zjutraj pa se bo na prehodu s Primorske na Notranjsko pojavljal žled. Ob morju bo zvečer pihal močan jugo, morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale.

Na Gorenjskem ter v višjih legah severne Primorske in na Notranjskem bo zapadlo okoli 30 centimetrov snega, drugod po nižinah osrednje in južne Slovenije od 10 do 20, na vzhodu pa od 5 do okoli 10 centimetrov. Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo sneženje intenzivno, saj bo večina padavin padla v obdobju šestih ur. M. M.

Zdravstveni ministri EU za enotno veljavo covidnega potrdila 

Ministri za zdravje Evropske unije so v Bruslju razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja najnovejše različice koronavirusa omikron in pozvali k enotni veljavi EU covidnega potrdila.  Z uskladitvijo njegove veljavnosti bo še naprej možen lažji prehod meja in pretok oseb znotraj Evropske unije. Slovenski zdravstveni minister Janez Poklukar je ob tem povedal, da se moramo ob dejstvu, ko se soočamo s še enim valom in novimi različicami virusa, zazreti v prihodnost in jo načrtovati, zato »smo z ministri potrdili, da potrebujemo odpornejšo evropsko zdravstveno unijo, ki bo omogočala boljši vpogled v čezmejne grožnje za zdravje in enotnejši odziv na ravni EU, da bomo v prihodnosti lahko obvarovali zdravstveno varstvo svojih prebivalcev. Evropa bo po današnjem sestanku odpornejša.« O obveznem cepljenju po njegovih besedah niso razpravljali. M. M.

Nove sankcije proti Iranu 

ZDA so uvedle sankcije proti več kot desetim iranskim državnim uradnikom in organizacijam zaradi resnih kršitev človekovih pravic, poroča STA. Do tega je prišlo le nekaj dni po tistem, ko so se jedrski pogovori z Iranom na Dunaju ustavili brez znamenj napredka. Sankcije so uperjene proti uradnikom in organizacijam v Iranu, ki zatirajo proteste in politične aktiviste. Uvedle so jih tudi proti zaporom, v katerih mučijo aktiviste. M. M.

WHO: omikron najverjetneje ne bo povsem obšel zaščite s cepivi

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi povsem obšla zaščito, ki jo dajejo obstoječa cepiva proti koronavirusni bolezni, po navedbah STA sporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Možno je le, da bodo manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici. Podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, je sicer malo, toda prvi podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami. M. M. Š.

Slovenske rokometašice v drugem delu

Rokometašice Slovenije so na zadnji tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva v Španiji vknjižile remi proti Angoli (25:25), kar je zadostovalo za uvrstitev v drugi del tekmovanja. V četrtek se bodo tako pomerile z Rusinjami, v soboto s Poljakinjami, v ponedeljek pa jih na parketu čakajo srbske nasprotnice. M. M.

Mesto New York daje volilno pravico tudi tujcem

Mestni svet New Yorka namerava jutri potrditi zakon, s katerim bo pravica do sodelovanja na lokalnih volitvah v mestu zagotovljena osebam, ki niso državljani ZDA: torej vsem polnoletnim, ki imajo urejene dokumente. S tem se bo število novih volivcev v New Yorku lahko povečalo za okoli 800.000. Kot navaja STA, župan Bill de Blasio predlogu sicer nasprotuje, vendar nanj ne bo dal veta. Za državne in zvezne volitve predlog seveda ne velja. Newyorška ideja ni nova, saj je doslej že več kot deset različnih manjših lokalnih skupnosti v ZDA omogočilo udeležbo na lokalnih volitvah tudi nedržavljanom ZDA. New York pa bo postal največja tovrstna lokalna skupnost, saj ima okrog devet milijonov prebivalcev.
M. M. Š.

Pfizerjevo cepivo po treh odmerkih učinkovito tudi proti omikronu

Podjetji Pfizer in BioNTech sta danes sporočili, da je njuno cepivo proti koronavirusni bolezni učinkovito tudi proti koronarazličici omikron, vendar so za zadostno učinkovitost potrebni trije odmerki cepiva. Prve raziskave kažejo, poroča STA, da trije odmerki cepiva Pfizer/BioNTech nevtralizirajo različico omikron, medtem ko se pri dveh močno zmanjša količina protiteles. Po treh odmerkih je količina protiteles proti omikronu 25-krat večja kot po dveh. Cepivo Pfizer/BioNTech tako po treh odmerkih nudi podobno zaščito proti omikronu kot po dveh odmerkih proti drugim različicam koronavirusa. M. M. Š.

V Avstriji se zaprtje končuje, a različno po deželah

V Avstriji se v soboto, 11. novembra, izteka tritedensko zaprtje javnega življenja zaradi epidemije, ki je veljalo za vse, tudi cepljene proti koronavirusu in prebolevnike. Vendar se bodo posamezne zvezne dežele sproščanja omejitev lotile z različnim tempom, po današnjem vrhu pri avstrijskem kanclerju Karlu Nehammerju poročajo avstrijski mediji. Za necepljene, ki koronavirusa niso preboleli, se zaprtje medtem nadaljuje, pa so bili jasni udeleženci današnjih pogovorov na Dunaju, člani zvezne vlade in voditelji posameznih dežel. T. M.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh