Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na letošnji božični znamki jaslice iz Muzeja jaslic Brezje

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 11. 2022 / 09:06
Oznake: Božič
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2022 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na letošnji božični znamki jaslice iz Muzeja jaslic Brezje
Osebne jaslice nune, ki bodo krasile letošnjo božično znamko. FOTO: Spletna stran Marija.si

Na letošnji božični znamki jaslice iz Muzeja jaslic Brezje

Vsako leto ob božičnih praznikih Pošta Slovenije pripravi redne znamke iz serije Božič, v katerih predstavlja različne božične motive. Za letošnji motiv so izbrali jaslice iz Muzeja jaslic Brezje, česar so na Brezjah zelo veseli.

V muzeju med drugim hranijo osebne jaslice nune iz nekdanjega velesovskega dominikanskega samostana, ki bodo upodobljene na letošnji božični znamki Pošte Slovenije, so sporočili iz Muzeja jaslic Brezje.

Izdelane iz voska in oblečene v svilo

»Jaslične figure Kristusa, Jožefa in Marije so položene v globok, zastekljen rezljan okvir ali manjšo zastekljeno omarico«, je med drugim zapisal prof. dr. Janez Bogataj v biltenu ob predstavitvi redne znamke iz serije Božič, z motivom jaslic iz Muzeja jaslic Brezje: »Izdelane so iz voska in oblečene v oblačila iz svile ter okrašene s pozlatami in srebrnino. Izvirajo iz sredine 18. stoletja.«

FOTO: Spletna stran Marija.si

Slovenske in tuje jaslice

Kot je znano, imajo v Muzeju jaslic Brezje poleg slovenskih jaslic razstavljene tudi jaslice iz drugih delov sveta. »Jaslice pogosto predstavljajo najrazličnejša lokalna in regionalna prizorišča. Človeška ustvarjalnost, tudi na Slovenskem, je skozi stoletja ustvarila več tipov jaslic. Številne tipološke različice hranijo v Muzeju jaslic na Brezjah, v znamenitem romarskem središču na Gorenjskem z baziliko Marije Pomagaj,« poudarja Bogataj.

Kupi v trgovini

Božična zgodba (tv)
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh