Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žalosten božič s prepovedjo jaslic?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 11. 2022 / 09:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2022 / 10:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žalosten božič s prepovedjo jaslic?
Mehiške jaslice. FOTO: arhiv Družine

Žalosten božič s prepovedjo jaslic?

Mehiški vrhovni sodnik si prizadeva za prepoved postavljanja jaslic v javnosti.

Njegov predlog zdaj obravnava vrhovno sodišče, ki preverja dopustnost predstavitev verskih vsebin v prostorih javnih služb. To pomeni, da bi postavljanje jaslic na javnih prostorih v Mehiki lahko kmalu postalo stvar preteklosti. Sodniki vrhovnega sodišča bodo namreč 9. novembra razpravljali o vprašanju, ali to razširjeno izročilo krši svobodo veroizpovedi, ki je zapisana v mehiški ustavi. Po mnenju vrhovnega sodnika Juana Luisa Gonzaleza Alcantare bi lahko scenska upodobitev Jezusovega rojstva kršila načelo sekularne države ter enakosti in nediskriminacije.

Pred dvema letoma so prebivalci mesta Chochola v mehiški zvezni državi Jukatan vložili tožbo, ker so v mestni hiši postavili jaslice.

Pred dvema letoma so prebivalci mesta Chochola v mehiški zvezni državi Jukatan vložili tožbo, ker so v mestni hiši postavili jaslice. Zahtevali so, naj se oblastem prepove financiranje in nameščanje verskih simbolov na javnih površinah. Sodnik vrhovnega sodišča Gonzalez je zahteval, naj se od mestnega sveta Chochole zahteva, da sprejme ukrepe »za spodbujanje uveljavljanja verske svobode in posledično ideološke pluralnosti v občinski upravi«.

Spodbude za pozitivno razumevanje verske svobode

V nedavnem prispevku za cerkveni spletni portal Desde la fe avtorji spodbujajo k »pozitivnemu razumevanju verske svobode, ki spoštuje različne družbene in verske pojavne oblike ter etična prepričanja, in sicer v skladnosti in vključevanju«, kot je pojasnil p. Mario Angel Flores Ramos, direktor Komisije za nauk vere v nadškofiji Ciudad de Mexico. Prikazovanje jaslic in drugih verskih simbolov je z vidika Cerkve pravno dopustno - zaradi svobode izražanja in spodbujanja »strpne in vključujoče družbe, ki spoštuje svobodo vseh svojih prebivalcev«.

Mehiška ustava je ena najbolj sekularnih na svetu.

Mehiška ustava je ena najbolj sekularnih na svetu. V 130. členu je zapisano načelo ločitve države in Cerkva, v zakonu o verskih združenjih in javnem bogoslužju pa je navedeno: »Mehiška država je sekularna. Svojo pristojnost nad vsemi verskimi manifestacijami, tako individualnimi kot kolektivnimi, izvaja le zaradi spoštovanja zakona, vzdrževanja javnega reda in morale ter zaščite pravic tretjih oseb.« Država ne sme dajati prednosti nobeni veroizpovedi, Cerkvi ali verski skupnosti.

Nalaganje
Nazaj na vrh