Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuiti žalujejo za umorjenima sobratoma v Mehiki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 06. 2022 / 16:18
Oznake: Cerkev, Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuiti žalujejo za umorjenima sobratoma v Mehiki
Umorjena jezuita Javier Campos SJ (levo) in Joaquín Mora SJ. FOTO: Vatican Media

Jezuiti žalujejo za umorjenima sobratoma v Mehiki

Žalostni in pretreseni so se bratje jezuiti odzvali na umor dveh članov svojega reda v Mehiki: minulo nedeljo sta v strelskem obračunu življenje izgubila p. Javier Campos in p. Joaquín Mora, ko sta skušala braniti moškega, ki je na begu pred strelcem iskal zavetje v cerkvi.

Vrhovni predstojnik reda p. Arturo Sosa je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal: »Ta novica me je pretresla in razžalostila. Moje misli in molitve so z jezuiti v Mehiki in družinami teh mož. Ustaviti moramo nasilje v svetu in toliko nepotrebnega trpljenja.«

FOTO: Twitter

Provincial jezuitov v Mehiki, Luis Gerardo Moro Madrid, je v včerajšnji izjavi za javnost izrazil enako ogorčenje: »z globoko žalostjo in osuplostjo« je po navedbah spletnega portala Vatican News sporočil, da sta bila v mestu Cerocahui v mehiški zvezni državi Tarahumara »v kontekstu nasilja, ki ga doživlja ta država«, ubita p. Javier Campos in p. Joaquín Mora, ko sta skušala zaščititi moškega, ki se je zatekel v njuno cerkev.

Provincial jezuitov v Mehiki, Luis Gerardo Moro Madrid, vse vernike po svetu prosi za molitev za umorjena sobrata.

Prošnja za molitev

Kot je v svojem sporočilu zapisal p. Moro Madrid, trenutno sodelujejo z zveznimi in državnimi oblastmi, da bi zagotovili varnost drugih jezuitov, Estebana Corneja, Jesusa Reyesa in Jesusa Zaglula, ter celotne pastoralne ekipe v župniji. Iz izjave mehiškega provinciala je jasno razvidna skrb za tamkajšnjo območno skupnost. Tragedijo so javno obsodili, zahtevajo pa tudi takojšnjo preiskavo ter varnost za celotno občestvo. P. Moro Madrid je napovedal prihodnje ukrepe mehiške jezuitske province in vse vernike po svetu prosil za molitev.

Mehika: že desetletja v valu nasilja organiziranega kriminala

Mehiko že desetletja pretresa val nasilja organiziranega kriminala, ki občasno povzroča prave vojne razmere. Po vladnih podatkih se v tej srednjeameriški državi dnevno zgodi 84 umorov. Med januarjem in majem je bilo zabeleženih več kot 12.700 nasilnih smrti, poročanje krajevnih medijev povzema avstrijski Kathpress. Večina umorov se je zgodila v šestih mehiških zveznih državah, ki veljajo kot posebej nasilne. To pomeni, da se skupna stopnja umorov rahlo zmanjšuje. Leta 2021 je bilo naštetih 33.308 umorov, kar je manj kot leta 2019, ko jih je bilo 34.690, in naslednje leto, ko jih je bilo 34.554.

Boj proti kriminalu, povezanem z drogami, je eden najpomembnejših ciljev vlade mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja.

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je boj proti kriminalu, povezanem z drogami, razglasil za enega najpomembnejših ciljev svoje vlade. Opozicija mu očita, da je njegova varnostna politika neuspešna.

Po podatkih rimskega spletnega portala Il Sismografo je bil od začetka letošnejga leta vsakih 17 dni v povprečju umorjen en duhovnik. Pet od devetih ubitih duhovnikov izvira iz Latinske Amerike, med njimi so bili duhovniki iz Hondurasa in Bolivije ter trije iz Mehike. Drugi umorjeni duhovniki so bili iz Vietnama, Demokratične republike Kongo, Nigerije in Malavija.

Kupi v trgovini

Prvi jezuiti
Monografije
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh