Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: leta 2021 je bilo umorjenih 22 misijonarjev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 12. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Nemiri, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2021 / 19:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: leta 2021 je bilo umorjenih 22 misijonarjev
Na Haitiju molijo za umorjene misijonarje. FOTO: Vatican Media

Vatikan: leta 2021 je bilo umorjenih 22 misijonarjev

V letu 2021 je bilo po svetu umorjenih 22 misijonarjev in misijonark, je razvidno iz statistike, ki jo ob sklepu vsakega leta objavi vatikanska agencija Fides.

Po njihovih podatkih, poroča spletni portal Vatican News, je v letošnjem letu nasilne smrti umrlo 13 duhovnikov, en brat laik, dve redovnici in šest laiških misijonarjev. Večina misijonarjev – enajst – je bila umorjenih v Afriki, sledi Amerika s sedmimi, Azija s tremi in Evropa z enim.

V letih med 2000 in 2020 je po vsem svetu 536 oseb v cerkveni službi umrlo nasilne smrti.

V preteklih letih sta se Afrika in Amerika ves čas menjali na vrhu te žalostne statistike. V letih med 2000 in 2020 je po vsem svetu 536 oseb v cerkveni službi umrlo nasilne smrti.

Misijonarji in misijonarke v širšem smislu

Fidesova statistika upošteva ne le misijonarjev in misijonark »ad gentes« v ožjem smislu, temveč vse krščene kristjane, ki so v cerkveni službi in so bili umorjeni. 22 duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov je »preprosto delilo svoj vsakdan z večinskim prebivalstvom in pri tem pričevalo o krščanskem upanju,« so zapisali v letnem poročilu.

22 duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov je »preprosto delilo svoj vsakdan z večinskim prebivalstvom in pri tem pričevalo o krščanskem upanju«.

En duhovnik je bil v letošnjem letu umorjen tudi v Evropi: p. Olivier Maire, provincial Montfortovih misijonarjev. 9. avgusta je umrl v starosti 60 let v mestu Saint-Laurent-sur-Sèvre na zahodu Francije. Umoril ga je duševno moteni begunec iz Ruande, ki je bil pred tem obtožen že požiga v stolnici francoskega mesta Nantes, p. Maire pa mu je nudil zatočišče v redovni hiši svoje kongregacije. Drugi duhovniki, umorjeni v letošnjem letu, so bili župniki, ki so jih v njihovih občestvih v Afriki in Ameriki mučili ali pa ugrabili pripadniki kriminalnih združenj in zanje zahtevali visoke odkupnine. Drugi so bili zaradi »neprijetnih sporočil prisiljeni k molku«, tako Fides. Na Haitiju in tudi drugod so bili duhovniki tudi žrtve roparskih napadov.

Narašča število umorjenih laikov

Število laikov, ki umrejo med svojim delom in prizadevanji za Cerkev, po navedbah Fidesa prav tako narašča. Pri tem navajajo katehete, ki so bili v oboroženih spopadih v Južnem Sudanu umorjeni skupaj s člani občestev, za katere so skrbeli, ter mlade, ki so jih umorili ostrostrelci, ko so prinašali pomoč beguncem v Mjanmarju. V Srednjeafriški republiki je mlad laiški misijonar naletel na zemeljsko mino in izkrvavel do smrti, ko je bil na poti z misijonskim vozilom, v Mehiki je bil umorjen staroselski katehet in nenasilni borec za človekove pravice. Vsi našteti so se »z močjo svojega življenja, ki so ga darovali iz ljubezni, vsak dan borili proti vzvišenosti, nasilju in vojni,« so pri Fidesu počastili spomin na letos umorjene misijonarje in misijonarke.

Nalaganje
Nazaj na vrh