Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski katoličani žalujejo za »velikodušnim očetom Mairom«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 08. 2021 / 16:11
Oznake: Cerkev, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2021 / 16:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski katoličani žalujejo za »velikodušnim očetom Mairom«
Umorjeni francoski duhovnik p. Olivier Maire FOTO: Vatican Media

Francoski katoličani žalujejo za »velikodušnim očetom Mairom«

Katoličani po vsej Franciji žalujejo po tragični smrti duhovnika Olivierja Maira, ki naj bi ga včeraj umoril begunec iz Ruande.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi priljubljenega 60-letnega župnika Olivierja umoril 40-letni Emmanuel Abayisenga, ki mu je duhovnik že dlje časa velikodušno pomagal, od letošnjega maja pa mu je nudil tudi zatočišče v prostorih svoje redovne skupnosti montfortskih bratov. Truplo umorjenega duhovnika so našli na njegovem domu v mestu Saint-Laurent-Sur-Sevre.

Francoski škofje in verniki so ob tem tragičnem dejanju izrazili »neizmerno žalost in grozo«, omenjeni osumljenec pa se je, kot smo že poročali, po umoru sam prijavil tamkajšnji policiji. Francoski policisti Abayisengo že poznajo, saj naj bi julija lani zanetil požar v stolnici v Nantesu na severozahodu države.

Odzivi na umor očeta Maira

Francoska škofovska konferenca in Konferenca redovnih skupnosti sta po umoru duhovnika objavili skupno izjavo za javnost, v kateri sta »staršem in družinskim članom pokojnega, njegovim redovnim bratom, župnijskemu občestvu in celotni skupnosti« zagotovili svoje molitve. Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in se poklonil spominu umorjenega duhovnika. Kot je zapisal, sta »velikodušnost in ljubezen do bližnjega odsevali z obraza očeta Maira«.

Z obraza očeta Maira sta odsevali velikodušnost in ljubezen.

»Človek miru«

Redovniki in redovnice v Franciji so osupli ob misli, da je bil »človek miru umorjen v imenu gostoljubja«. Poleg strahu se v njih porajajo tudi občutki nerazumevanja in nemoči, kot je njihova predstavnica pojasnila v pogovoru za medije.

Samostan montfortskih bratov v mestu Saint-Laurent-Sur-Sevre FOTO: Vatican Media

Po njenih besedah so montfortski bratje beguncu iz Ruande nudili zavetišče v imenu evangeljske ljubezni. Imel je težave na sodišču, iz države ga niso izgnali zato, ker je bil zaradi poskusa požiga sredi sodnega postopka. Bratje so ga sprejeli v luči pashalne skrivnosti: krepost gostoljubja je namreč največja in prva med svetopisemskimi krepostmi, v Stari zavezi ni nobena večja od te.

Montfortski bratje so se v polnosti zavedali, da s sprejemom tujca v svoj dom veliko tvegajo, niso pa mogli vedeti, kako je ta človek v resnici nevaren.

Žalosten seznam tragedij v Franciji …

Francijo je v preteklih letih pretreslo že več umorov duhovnikov in redovnikov. Z Jacquesom Hamelom je bil 26. julija 2016 prvič po francoski revoluciji duhovnik umorjen med obhajanjem svete maše. Ob peti obletnici napada na očeta Hamela, 26. julija letos, so v njegovem domačem kraju obhajali spominsko bogoslužje za duhovnika, za katerega je že v teku beatifikacijski postopek.

V zadnjih desetletjih pa so se zgodile še druge tragedije, ki so francoske škofije ovile v tančico žalovanja: v noči z 10. na 11. maj 1991 je bil v Tarbesu umorjen župnik Jean-Luc Cabes iz škofije Tarbes in Lurd. Škofija Tulle se spominja p. Louisa Jousseauma, župnika v Egletonsu, ki je bil 26. oktobra 2009 umorjen v svojem župnišču.

Smrt očeta Olivierja spominja tudi na umor italijanskega duhovnika Roberta Malgesinija.

Precejšnjo pozornost je zbudila tudi smrt ustanovitelja taizejske skupnosti: brata Rogerja Schutza je med molitvijo večernic 16. avgusta 2005, štiri dni pred 65. obletnico njegovega prihoda v Taize, v cerkvi sprave v Taizeju z nožem smrtno ranila duševno neuravnovešena ženska.

Umor župnika Olivierja pa močno spominja tudi na nasilno smrt italijanskega duhovnika, 51-letnega Roberta Malgesinija, ki ga je sredi trga v mestu Como na severu Italije v hrbet zabodel brezdomec iz Tunizije. Tudi Malgesini je svojega morilca poznal in mu je večkrat pomagal, ko se je znašel v najhujši stiski.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh