Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italija pretresena nad umorom duhovnika

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 09. 2020 / 10:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2020 / 08:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Italija pretresena nad umorom duhovnika

Brezdomec iz Tunizije je 51-letnega Roberta Malgesinija sredi trga zabodel v hrbet.

Roberto Malgesini (foto: Vatican Media)

V Italiji se je včeraj zgodil umor, ki je pretresel vso državo: v mestu Como na severu Italije so v hrbet zabodli 51-letnega katoliškega duhovnika Roberta Malgesinija. Storilec naj bi bil brezdomec iz Tunizije, ki je nenadoma v roke prijel kuhinjski nož, medtem ko je duhovnik na trgu sredi mesta delil hrano pomoči potrebnim.

Napadalec, ki nima dovoljenja za bivanje v Italiji in že dlje časa trpi za duševnimi težavami, je duhovnika očitno poznal. Malgesinija so v Comu poznali kot duhovnika ubogih. Njegov umor je sprožil veliko ogorčenja tudi zunaj meja župnije, predvsem pa je poskrbel za ostre politične razprave. Populistični politik z italijanske desnice, Matteo Salvini (»Lega«), je bil ob tej priložnosti znova kritičen do migrantske politike italijanske vlade.

»Bil je zadovoljen človek in srečen duhovnik,« je o umorjenem duhovniku za Radio Vatikan povedal krajevni škof Oscar Cantoni. »Odkril je pravi način, kako lahko srečamo Jezusa – namreč v ubogih. Za uboge je daroval vse, celo lastno kri.«


Večerna molitev pred stolnico (foto: Vatican Media)

Mučenec zastonjske ljubezni

Škof je sinoči vernike v Comu povabil v tamkajšnjo stolnico, kjer so molili za umorjenega duhovnika in njegovega morilca. Cantoni je tudi osebno prizadet; z Malgesinijem sta bila zaupna prijatelja. »Spominjal se ga bom z vsemi častmi. Menim, da ga lahko imenujemo kar mučenca zastonjske ljubezni. Ves se je daroval za bližnjega, delil je tudi tistim, ki so mu storili kaj hudega.«

Za župnika Malgesinije je bilo povsem običajno, da je v svoji župniji vsak dan delil hrano ubogim. Vsako jutro se je sprehodil po mestu in poskrbel, da so bili ubogi deležni zajtrka – tudi v času strogih omejitev zaradi epidemije koronavirusa.

Tudi med izolacijo vsakdanji sprehod

»Zase ga ni skrbelo. Zato je tudi v času osamitve pomoči potrebnim redno nosil hrano. In to kljub temu, da je na ta način ogrožal tudi svoje zdravje. Ta duhovnik je bil resnično oče ubogih.«

Spomin na umorjenega duhovnika je počastila tudi Italijanska škofovska konferenca. Bil je »svetnik sosednjih vrat«, so v izjavi za javnost zapisali italijanski škofje. Škof Cantoni pa je dodal: »Bil mi je kot sin. Pogosto sva se srečevala in govorila tudi o osebnih stvareh … Pripovedoval mi je o svoji službi, pri tem pa izpostavljal le prijetne, pozitivne stvari. Kajti vse to je počel z veseljem, to je bil resnično njegov poklic.«

Najprej bančni uslužbenec, nato duhovnik

Malgesini se je rodil leta 1969 v mestu Sondrio v Lombardiji, preden je postal duhovnik, je delal kot bančni uslužbenec. Od leta 2008 je bil župnik župnije sv. Roka v Comu.

Papeževa molitev za umorjenega duhovnika

Za umorjenega italijanskega duhovnika je med današnjo splošno avdienco molil tudi papež Frančišek, ki je njegovo smrt označil za mučeništvo.

»Spomnil bi še na dona Roberta Malgesinija, duhovnika škofije Como, ki ga je včeraj zjutraj umoril pomči potreben duševno bolan človek, ki mu je duhovnik pomagal. Delim bolečino in molitev z njegovimi svojci ter celotnim občestvom v Comu. Tako kot krajevni škof se tudi sam Bogu zahvaljujem za njegovo pričevanje – za mučeništvo – to pričevanje ljubezni do ubogih. V tišini molimo za dona Roberta Malgesinija ter vse duhovnike, redovnice in laike, ki delajo s pomoči potrebnimi in ljudmi, ki so odrinjeni na rob družbe!«, je zbrane vernike spodbudil sveti oče.


Žalovanje na kraju zločina (foto: Vatican Media)


Škof Cantoni blagoslavlja truplo umorjenega duhovnika (foto: Vatican Media)

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh