Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Madžarskem napovedujejo novo sodelovanje med Cerkvijo in državo

Objava: 05. 10. 2011 / 07:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Madžarskem napovedujejo novo sodelovanje med Cerkvijo in državo

Državni tajnik za sodelovanje med obema ustanovama pojasnjuje, naj bi po novem ne šlo zgolj za temeljno financiranje Cerkva, pač pa tudi za sofinanciranje kulturnih, družbenih in družbeno pospeševalnih programov.

Madžarska vlada je sprejela odločitev za okrepljeno sodelovanje s Cerkvami tako na kulturnem kot tudi na družbenem in družbeno pospeševalnem področju. Kot je na tiskovni konferenci poudaril državni tajnik, pristojen za cerkvena in narodnostna vprašanja ter stike s civilno družbo v koalicijski vladi stranke Fidesz in krščansko-demokratske ljudske stranke KDNP, Laszlo Szaszfalvi, naj bi vlada pričela 'z utiranjem novih poti'. Kot je pojasnil Szaszfalvi, naj bi po novem ne šlo zgolj za temeljno financiranje Cerkva, pač pa tudi za sofinanciranje kulturnih, družbenih in družbeno pospeševalnih programov. Cerkve na Madžarskem prejemajo osnovno državno finančno podporo, letos jim je na voljo 1,8 milijard forintov.

Spomeniškemu varstvu so namenjeni posebni skladi. Szaszfalvi je kot primer navedel obnovo nekdanje opatije Jak, ki izhaja iz obdobja romantike, za katero je bila odobrena vsota 150 milijonov forintov (512.000 evrov). Celotni stroški obnove naj bi po izračunih znašali milijardo forintov (3,4 milijona evrov). Obnoviti je potrebno fasado in streho nad glavno ladjo, gradbena dela na fasadi naj bi bila zaključena aprila prihodnje leto.

Madžarska škofovska konferenca je v začetku tedna pozdravila napoved državnega tajnika. Škofje so izrazili prepričanje, da bo v razmerju do celotnega proračuna v prihodnje še vedno zagotovljena 'vsaj skromna finančna podpora'.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh