Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na mednarodni pravni konferenci v Mariboru o vojni in miru v pravni dimenziji

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 05. 2024 / 10:34
Oznake: Cerkev, Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2024 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na mednarodni pravni konferenci v Mariboru o vojni in miru v pravni dimenziji
FOTO: Žan Kelbič/Teološka fakulteta UL

Na mednarodni pravni konferenci v Mariboru o vojni in miru v pravni dimenziji

V sredo, 22. maja 2024, je v Mariboru v organizaciji Teološke fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za kanonskopravne vede potekala mednarodna znanstvena pravna konferenca z naslovom 'Vojna in mir v pravni dimenziji'.

Konferenci je predsedoval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit. Z referati so na konferenci sodelovali predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve RS, Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, Katoliške teološke fakultete Univerze v Zagrebu, Pravne fakultete Univerze v Zagrebu ter Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Konferenco je povezoval izr. prof. dr. Stanislav Slatinek, prodekan TEOF in vodja Katedre za cerkveno pravo.

Podrobnejšo poročilo z mednarodne znanstvene pravne konference lahko preberete tukaj

Pravo se ne razvija v vakuumu

Po besedah nadškofa Cvikla se pravo ne razvija v vakuumu in je prepleteno s tehnologijo, sociologijo, moralo, ekleziologijo in drugimi področji. Le s celostnim razumevanjem teh povezav bomo lahko ustvarili pravni okvir, ki bo služil tako posameznikom kot skupnosti. »Spodbujam vas, da se vključite v razpravo, postavljate vprašanja in delite svoje poglede. Vaše sodelovanje je ključnega pomena za uspeh te konference in za napredek, ki ga lahko dosežemo skupaj.«

Domači in tuji predavatelji

Glavni pravni svetovalec slovenskega ministrstva za zunanje zadeve dr. Marko Rakovec je predstavil svoje delo na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ). Predstojnica Katedre za mednarodno pravo Pravne fakultete Univerze v Ljubljani dr. Vasilka Sancin je orisala konceptualizacijo pravice do vodenja vojne (ius ad bellum) Tomaža Akvinskega in njen pomen danes.

Prof. dr. Ivan Milotić in doc. dr. Ivan Obadić s Pravne fakultete v Zagrebu sta govorila o kanonskem in cerkvenem pravu na študiju prava v Zagrebu v vojni in ideoloških obračunih ter v reformskih težnjah. Izr. prof. dr. Lucija Boljat in mag. Josip Horvat s Katoliške teološke fakultete v Zagrebu pa sta predstavila pravni okvir delovanja vojnega ordinariata na Hrvaškem.

Doc. dr. Sebastijan Valentan s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani je v predavanju predstavil še Pactum Calixtinum (Wormški konkordat) in investiturni boj.

Nalaganje
Nazaj na vrh