Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na obisku pri Marti, Mariji in Lazarju

Klemen Čeligoj
Za vas piše:
Klemen Čeligoj
Objava: 07. 05. 2020 / 07:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.05.2020 / 08:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na obisku pri Marti, Mariji in Lazarju

Na obisku pri Marti, Mariji in Lazarju

Kako v času pandemije teče življenje v katoliškem domu za ostarele v Logatcu?

V zadnjem času so domovi za ostarele deležni precejšnje pozornosti medijev. Žal pa je tako predvsem zaradi dejstva, da so nekateri domovi žarišča novega koronavirusa in težav z zaščitno opremo. Čeprav v večini slovenskih domov za starejše za koronavirusom ni zbolel nihče, imamo morda občutek, kot da so trenutno te ustanove smrtno nevarna območja. Kakšno je dejansko stanje, smo preverili v katoliškem domu za starejše v Logatcu – Domu Marije in Marte.


Pred Domom so v času pandemije priredili nekaj mini koncertov, ki so razveselili stanovalce. Foto: arhiv doma Marije in Marte


Ena velika družina

V obdobju pandemije po družinah skupaj preživljamo več časa, zato smo lahko svoje vezi poglobili. Podobno velja tudi za oskrbovance in zaposlene v Domu Marije in Marte. Gospa Leonida Župančič, glavna medicinska sestra in namestnica direktorja za področje zdravstvene nege, pravi, da so ljudje, ki živijo ali delajo v Domu, v tem času postali ena velika družina: »Zaposleni poleg nege in oskrbe skušamo najbolje uporabiti ta čas tako, da se več pogovarjamo s stanovalci, jih razveselimo s tortico za rojstni dan, odpravimo se na kratek sprehod okoli cerkve, skupaj popijemo kavo, igramo družabne igre …« Oskrbovanci se med seboj zelo razlikujejo, zato se tudi različno spoprijemajo s tem posebnim časom. Leonida Župančič dodaja, da so še posebej pozorni na stanovalce z demenco, saj ti epidemije in njenih posledic ne razumejo. V času, ko v medijih lahko zasledimo zgodbe iz tujine, kjer so v nekaterih domovih za ostarele oskrbovance v času pandemije zanemarjali, je takšen odnos še posebej dragocen.

Spremenjen način druženja

Čeprav v Domu Marije in Marte za zdaj še ni nihče okužen z virusom COVID-19, so sprejeli vse predpisane in še nekatere dodatne preventivne ukrepe. Dom sestavljajo tri hiše, ki nosijo imena po Jezusovih prijateljih: Marta, Marija in Lazar. Da bi zmanjšali možnost (prenosa) okužbe, so v tem času stanovalci in zaposleni ločeni po hišah. Namestnica direktorja Leonida Župančič pravi, da je nekaterim stanovalcem zaradi tega težko, saj se ne morejo družiti s prijatelji iz sosednjih dveh hiš.

Socialni stiki so v času, ko obiski niso bili mogoči, zelo pomembni. Zaposleni v Domu so pri tem pomagali stanovalcem: »V veliki večini videoklicev sami ne obvladajo, pa tudi njihovi telefoni pogosto nimajo te možnosti,« pojasnjuje delovna terapevtka Tjaša Gracar in dodaja, da jim je na pomoč priskočil Telekom Slovenije, ki jim je posodil tri odlične telefone z možnostjo videoklica. Svojci se za videoklic na te telefone dogovorijo z zaposlenimi, osebje pa poskrbi, da stanovalci klic sprejmejo in vidijo svojce. »Nikomur ni lahko, ker so stiki pretrgani, zato se ob videoklicih mnogokrat utrne kakšna solza,« je dodala Leonida Župančič.

Zaposlenim je zelo pomembno, kako se v tem kriznem času počutijo njihovi oskrbovanci, zato se z njimi redno pogovarjajo o počutju, poleg tega so jih spodbudili k zapisovanju svojih občutij. Glavna medicinska sestra Leonida Župančič pravi, da stanovalci večinoma niso zaskrbljeni zase oz. za svoje zdravje, jih pa skrbi za zdravje svojcev.

Kako stanovalci sprejemajo omejitve stikov?

Obiski so bili v Domu Marije in Marte že pred epidemijo omejeni na dve zdravi osebi, saj so bila že pred tem pogosta dihalna obolenja, ki so za to skupino še posebej nevarna, pojasnjuje Leonida Župančič. Stanovalci se s prepovedjo stikov spopadajo različno. Najbolj na to vpliva njihovo zdravstveno stanje in kvaliteta odnosa s svojci, pojasnjuje Tjaša Gracar in dodaja, da je nekaj stanovalcev v anketi o počutju v tem času povedalo, da pravzaprav ne pogrešajo ničesar. Mnogi se tudi sicer zelo dobro znajdejo sami: »Sami pokličejo različne ljudi, samostojno se oglašajo na telefon, svojcem sporočijo, če kaj potrebujejo,« opisuje Gracarjeva.


Stanovalci med obiskom predsednika države Boruta Pahorja. Foto: Marjan Verč


Teže pa je s stanovalci, ki zaradi naglušnosti oz. drugih bolezni svojcev po glasu ali sliki na telefonu ne prepoznajo več. Tjaša Gracar pravi, da so zato nekaterim izmed njih omogočili, da so svojce videli v živo, s terase, svojcem umirajoče gospe pa so dovolili, da so jo posamezno obiskali v sobi.

Ravno v dneh, ko je nastajal ta prispevek, je vlada RS ob sproščanju ukrepov spet dovolila tudi obiske v domovih za starejše. Leonida Župančič pravi, da bodo v prihodnjih dneh pripravili poseben protokol sprejema obiskov svojcev, saj se zavedajo nevarnosti, do katere bi prišlo, če se osebje ali obiskovalci preventivnih ukrepov ne bi dosledno držali.

Duhovna bližina

Za to, da stanovalci laže ostajajo povezani z Bogom, skrbita župnik Janez Kompare, ki je tudi direktor Doma, in duhovni pomočnik Rafal Kedzierski. V običajnih časih so imeli v domski kapeli redne petkove maše, ob nedeljah pa so šli v bližnjo župnijsko cerkev. V času pandemije stanovalci maše spremljajo po televiziji oz. radiu, a mnogi potožijo, da to ni enako, zato komaj čakajo, da bodo lahko šli k maši tudi v živo, opisuje Leonida Župančič. Vseeno pa bodo z obiskom cerkve kljub sprostitvi ukrepov SŠK iz previdnosti še nekaj časa počakali.

Da stanovalcem ni dolgčas

Aktivnosti v skupinah so v tem času odpovedane, zato pa osebje skrbi za dodatne individualne aktivnosti. Posamezne stanovalce pogosteje spremljajo na sprehodih pred domom. Organizirali so tudi mnoge manjše dogodke, npr. mini koncerte pred domom, obisk predsednika države ...

Pri preživljanju časa pred Domom Marije in Marte se kdo od stanovalcev ali svojcev hitro znajde v skušnjavi, da bi prišlo do kakšnega zaradi preventivnih razlogov nedovoljenega bližnjega srečanja, dotika ali izmenjave »pošiljk«, pravi delovna terapevtka Tjaša Gracar in pojasnjuje, da so prav zato, da bi opozorili na nevarnost takšnega početja in tudi za siceršnja obvestila za svojce odprli stran na Facebooku (TUKAJ), kjer poleg navedenega objavljajo tudi različne utrinke življenja v domu.

*Članek najdete v novi Naši družini 19/2020, ki jo lahko prelistate TUKAJ.*

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh