Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na oktobrski škofovski sinodi bodo prvič glasovali tudi laikinje in laiki

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 04. 2023 / 07:45
Oznake: Papež, Škof, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2023 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na oktobrski škofovski sinodi bodo prvič glasovali tudi laikinje in laiki
kardinala Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec sinode, in Mario Grech, generalni tajnik sinode. FOTO: Vatican Media

Na oktobrski škofovski sinodi bodo prvič glasovali tudi laikinje in laiki

Tajništvo sinode je napovedalo, da bo na oktobrski generalni skupščini sinode lahko glasovalo tudi 70 »neškofovskih članov«, ki jih imenuje papež, polovica od njih bo žensk.

Ne narava sinode ne ime – ki ostaja škofovska sinoda – se ne bosta spremenila, bodo pa spremembe v sestavi udeležencev oktobrske generalne skupščine sinode v Vatikanu na temo sinodalnosti, saj bo vključena tudi številčna skupina »neškofov«, je poročal spletni portal Vatican News.

Med 70 laiki polovica žensk in precej mladih

Med temi 70 posamezniki bodo laiki, ki jih bo neposredno imenoval papež, med njimi polovica žensk in tudi precej mladih. Vsi bodo imeli tudi glasovalno pravico na skupščini, ki jo bo sestavljajo okrog 370 članov z glasovalno pravico od več kot 400 vseh udeležencev.

Pomembna sprememba, a ne revolucija

To bodo glavne spremembe, ki jih je v sredo potrdil sveti oče Frančišek, predstavila pa sta jih kardinala Mario Grech, generalni tajnik sinode, in Jean-Claude Hollerich, glavni poročevalec sinode. »Gre za pomembno spremembo, ne pa za revolucijo,« sta poudarila.

Nobena veljavna ureditev ni razveljavljena

Novo ureditev so voditeljem celinskih skupščin isti dan sporočili v pismu, v katerem je poudarjeno, da ni razveljavljena nobena doslej veljavna ureditev in da je že apostolska konstitucija Episcopalis Communio iz leta 2018 predvidela navzočnost »neškofov« na sinodi.

Duhovniki, redovnice, diakoni, laiki

70 posameznikov bo papež Frančišek izbral s seznama 140 imen, ki ga bodo pripravili na sedmih mednarodnih srečanj škofovskih konferenc in zboru patriarhov vzhodnih katoliških cerkva. Predstavljali bodo »različne skupine vernikov Božjega ljudstva« – duhovnike, redovnice, diakone, laike.

Odraz današnjega sveta

»S tem se ne posega v specifično škofovsko naravo sinodalnega zbora, temveč se jo potrjuje,« je izpostavljeno v pismu generalnega tajništva sinode. Da je med 70 posamezniki polovica žensk in precej mladih, je po besedah kardinala Hollericha odsev današnjega sveta.

Upanje, da bodo nekoč zmogli brez glasovanja

Pri izbiri bodo upoštevali »splošno kulturo, preudarnost, znanje in dejavno udeležbo v sinodalnem procesu vsakega posameznika«. Kot člani imajo pravico do glasovanja, kar je pomemben vidik, a kardinal Grech upa, da bodo nekoč »zmogli brez glasovanja, saj je sinoda razločevanje, molitev«.

Tudi škofje iz držav brez škofovske konference

Med volilnimi upravičenci bo tudi po pet redovnic in redovnikov, ki jih bodo izvolili generalni predstojniki. Prvič bodo zastopani tudi škofje iz držav, ki nimajo škofovske konference. Kardinal Hollerich je pojasnil, da je »njegov« Luksemburg ena od njih, skupaj z Estonijo in Moldavijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh