Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Celinska faza sinode uradno zaključena

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 04. 2023 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2023 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Celinska faza sinode uradno zaključena
Celinska faza sinode za Afriko je zasedala v Adis Abebi med 1. in 6. marcem letos. FOTO: Vatican Media

Celinska faza sinode uradno zaključena

Celinska faza svetovnega posvetovalnega procesa Katoliške cerkve v pripravi na vesoljno sinodo v Rimu se je uradno zaključila.

Kot so minuli konec tedna sporočili z vatikanskega sinodalnega tajništva, bodo zdaj na podlagi sklepnih besedil sedmih celinskih skupščin oblikovali t. i. delovni dokument ali »Instrumentum laboris«.

Delovni dokument ali Instrumentum laboris bo pripravila osemčlanska komisija v Vatikanu.

Delovni dokument bo izhodišče za odločilna posvetovanja na vesoljne ravni, ki so predvidena v Rimu oktobra 2023 in oktobra 2024. Instrumentum laboris bo pripravila osemčlanska komisija, katere najvidnejši član je luksemburški kardinal Jean-Claude Hollerich, nekdanji predsednik ComECE, edina ženska v komisiji pa je japonska redovnica Shizue Hirota. Komisijo usklajuje italijanski jezuit p. Giacomo Costa.

Uvodno zasedanje evropskega dela sinode v Pragi. FOTO: arhiv Češke škofovske konference

Celinske skupščine so zasedale februarja in marca v naslednjih krajih: za Evropo v Pragi, za Latinsko Ameriko v Bogoti, za Azijo v Bangkoku, za Bližnji vzhod v Bejrutu, za Afriko v Adis Abebi in za Oceanijo v Suvi na otočju Fidži. Celinsko fazo za Severno Ameriko so izvedli na več spletnih konferencah. Vsaka od sedmih konferenc je sprejela svoj sklepni dokument, ti dokumenti pa bodo kmalu na voljo tudi na spletni strani www.synod.va.

Sinodalno tajništvo izrecno poudarja, da bi bilo mogoče večino sinodalnih reform, o katerih so razpravljali na celinski ravni, že udejanjiti na območni ravni.

V sporočilu vatikanskega sinodalnega tajništva je poudarjeno, da so na sedmih srečanjih »cerkvenih zborov« sodelovali škofje, duhovniki, redovniki in laiki. Sklepni dokumenti so »rezultat pristnega sinodalnega potovanja« in odražajo »glas Božjega ljudstva na vsaki celini«. Vsi udeleženci so razpravljali »na podlagi lastnih cerkvenih in kulturnih izkušenj, ki se včasih med seboj zelo razlikujejo«.

Sinodalno tajništvo izrecno poudarja, da bi bilo mogoče večino sinodalnih reform, o katerih so razpravljali na celinski ravni, že udejanjiti na območni ravni: za to ni potreben niti proces razločevanja vesoljne Cerkve niti posredovanje vatikanskega dikasterija za nauk vere.

Nalaganje
Nazaj na vrh