Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na pomoč slovenskim bolnišnicam prispelo šest italijanskih vojakov

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 12. 2021 / 17:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.12.2021 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na pomoč slovenskim bolnišnicam prispelo šest italijanskih vojakov
Italijanski zdravstveni delavci so danes prišli v Slovenijo FOTO: Daniel Novakovič/STA

Na pomoč slovenskim bolnišnicam prispelo šest italijanskih vojakov

V Slovenijo je danes prispelo šest zdravstvenih delavcev italijanske vojske, ki bodo v slovenskih bolnišnicah pomagali pri oskrbi bolnikov s koronavirusno boleznijo.

Še devet se jim jih bo zaradi današnjega slabega vremena pridružilo jutri. Kot poroča STA, sta današnjo skupino v kranjski vojašnici pozdravila ministra za obrambo in zdravje Matej Tonin in Janez Poklukar.

Minister Tonin se je novembra z italijanskim kolegom, ministrom za obrambo Lorenzom Guerinijem, dogovoril, da bodo italijanske oborožene sile s svojim znanjem in osebjem Sloveniji pomagale pri boju zoper koronavirusno bolezen. Dogovorila sta se, da lahko v Sloveniji računajo na do 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske. Danes jih je v Slovenijo prispelo prvih šest, in sicer dva zdravnika ter štirje zdravstveni tehniki.

Slovenske vojaške zdravstvene enote bo naslednji teden okrepilo 15 italijanskih kolegov: pet zdravnikov in deset zdravstvenih delavcev.

Gre za pripadnike italijanske mornarice in zračnih sil, devet karabinjerjev, ki so jih prav tako pričakovali danes, pa bo zaradi slabih vremenskih razmer in odpovedanega leta v Slovenijo prišlo jutri. Skupaj bo tako slovenske vojaške zdravstvene enote naslednji teden okrepilo 15 italijanskih kolegov: pet zdravnikov in deset zdravstvenih delavcev.

Predvidoma bodo z novimi okrepitvami dopolnili ekipe vojaške zdravstvene enote v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. Vsaka izmed petih ekip naj bi bila sestavljena iz italijanskega zdravnika, dveh italijanskih tehnikov zdravstvene nege, slovenske diplomirane medicinske sestre in dveh bojnih reševalcev. Ekipe vojaške zdravstvene enote, ki delujejo v bolnišnicah v Celju, Novem mestu in Mariboru, naj bi medtem ostale nespremenjene.

V Celju in Novem mestu v bolnišnicah na covidnih oddelkih pomaga po pet pripadnikov Slovenske vojske, v Mariboru deset, v Ljubljani pa petnajst. Kot je danes povedal eden izmed njih, zdravstveni tehnik Alen Oderlap, si resnično prizadevajo, da pomagajo zdravstvenim kolektivom, ki potrebujejo pomoč, in bolnikom, ki potrebujejo oskrbo in zdravljenje. Kot je pojasnil, je dela ogromno, zato je vsaka pomoč dobrodošla.

Ministra Poklukarja skrbi, da Slovenci še vedno ne poznajo dejanske slike v bolnišnicah in kako obremenjeno je zdravstvo.

Po besedah ministra Poklukarja so razmere v bolnišnicah še vedno izjemne težke in zdravstveni delavci takšnega tempa ne bodo zmogli v nedogled. Poleg tega zdravstvo v takšnih razmerah ne bi zmoglo ustrezno odgovoriti na morebitne večje naravne katastrofe ali nesreče večjega obsega, zato pomoč pripadnikov italijanske vojske pomeni zelo veliko in zagotavlja tudi večjo varnost.

Minister Poklukar je ob tem opozoril, da epidemija v zadnjih dneh ne pojema več tako, kot na začetku sprejema strožjih ukrepov. Skrbi ga, da Slovenci še vedno ne poznajo dejanske slike v bolnišnicah in kako obremenjeno je zdravstvo, zato je državljane znova pozval k upoštevanju vseh ukrepov in k cepljenju.

Zaenkrat je dogovorjeno, da bodo pripadniki italijanske vojske v Sloveniji ostali do konca leta. Kako bo naprej, bo odvisno od obremenitve v bolnišnicah in epidemiološke slike tako v Sloveniji kot v sosednjih državah, saj se razmere nenehno spreminjajo.

Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh