Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Rogli več kot pet tisoč članov družin iz vse Slovenije

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 19. 06. 2012 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Rogli več kot pet tisoč članov družin iz vse Slovenije

Eden od poudarkov letošnjega Festivala družin je bila tudi vrnitev k naravi, k preprostemu načinu življenja.

Zavod iskreni.net je v nedeljo, 17. junija, na Rogli priredil šesti festival družin, kot osrednjo prireditev ob mednarodnem dnevu družin. Mica Škoberne, urednica pri Zavodu iskreni.net, je za Radio Vatikan predstavila vtise in poudarke nedeljskega srečanja.

Kot je povedala, je letošnji 6. festival družin na Roglo privabil več kot pet tisoč članov družin iz vse Slovenije in jim omogočil sproščeno praznovanje v preprostosti narave, iger in druženja. V Zavodu iskreni.net so prireditelji s festivalom namreč želeli ustvariti okolje, v katerem bi lahko družine okrepile občutek o lastni vrednosti. Glede na odzive udeležencev in prijetno vzdušje je bil namen festivala po mnenju prirediteljev vsekakor dosežen. Celotno dogajanje, ki je bilo letos prvič postavljeno v naravno okolje Rogle na 1500 metrih nadmorske višine, je bilo naravnano k temu, da bi se ljudje lažje srečali s samimi seboj, z Bogom in drug z drugim ter da bi se tudi starši dejavno vključili v dogajanje skupaj s svojimi otroki.

Kot je pojasnila Škobernetova, so prireditelji staršem ob letošnjem festivalu želeli sporočiti tri stvari: prvič, da je narava čudovito igrišče in prostor učenja; drugič, da so najlepše igre z otroki tiste, ki zahtevajo malo pripomočkov, a pomembno navzočnost nas, staršev; in tretjič, tisto najpomembnejše, da imamo starši velik potencial, ki ga ne uspemo vedno uresničiti v polnosti, pa bi ga lahko. Sami smo namreč tisto najdragocenejše, kar lahko ponudimo svojim otrokom. Preko žive izkušnje takšnega sobivanja, ki jo je ponudil festival, pa je veliko lažje odkrivati ta svoj včasih prezrti starševski potencial.

Festival nikakor ne bi utripal na tak način, če ne bi pri njem sodelovalo več kot sto prostovoljcev. Med njimi so bili tudi skavti, ki so postavili pravi skavtski tabor s šotori, tabornim ognjem, skavtskimi objekti in skavtskimi igrami. V njem so mnoge družine izkusile, kako enostavno, izzivalno in prijetno je lahko skupaj nekaj početi v naravi. Oratorijski animatorji s Ptuja so postavili velikanski labirint in ga popestrili s svojimi igrami, kar je bila resnična privlačnost festivala.

Posebno doživetje je bila tudi letošnja maša v naravi, na jasi med smrekami, kjer se je ob lesenem skavtskem oltarju zbralo okoli petsto družin. Somaševanje je vodil Simon Potnik, župnik iz Zreč, ki je v svojem nagovoru starše opozoril na pomen iskanja ravnotežja – kaj je tisto, kar lahko storim sam, v čem pa moram prepustiti in zaupati Gospodu, da deluje. Novost na letošnjem festivalu je bil tudi duhovni program v čudoviti kapeli Jezusove spremenitve na gori, ki so ga pripravili mladi prostovoljci, udeleženci festivala so se tam lahko umirili in molili ob njihovem petju, igranih vložkih in taizejski molitvi. Na festivalu je nastopil tudi dramski igralec Gregor Čušin, ki je s svojo predstavo Janez brez glave navdušil polno dvorano obiskovalcev. Terapevtka Andreja Poljanec pa je v predavanju o mitih starševstva spodbujala k sproščeni starševski drži in med drugim dejala, da idealnih staršev ni in da si lahko dovolimo delati napake, ker le iz iskrenega obžalovanja lastnih napak lahko dosežemo spremembo in popravljamo svojo starševsko držo. Tega nam po besedah Poljančeve ne more dati nihče drug.

Eden od poudarkov letošnjega Festivala družin je bila tudi vrnitev k naravi, k preprostemu načinu življenja, k čemur družine izziva tudi trenutna gospodarska in socialna kriza. Preko obujanja že skoraj pozabljenih iger in preko preprostih dejavnosti v naravi je festival družinam pokazal, kako je mogoče na preprost način pričarati močna družinska doživetja.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh