Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na škofiji Koper so pojasnili inkardinacijo Marka Rupnika

Za vas piše:
M. P.
Objava: 26. 10. 2023 / 07:31
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na škofiji Koper so pojasnili inkardinacijo Marka Rupnika
Koprska stolnica Marijinega vnebovzetja v Kopru. FOTO: I. Ž.

Na škofiji Koper so pojasnili inkardinacijo Marka Rupnika

Na škofiji Koper so v sredo, 25. oktobra, potrdili novico, da so med škofijske duhovnike sprejeli nekdanjega jezuita Marka Ivana Rupnika. Prejeli smo njihovo izjavo, v kateri generalni vikar Škofije Koper Slavko Rebec pojasnjuje to odločitev.

Spomnimo. Slovenskega duhovnika in umetnika Marka Ivana Rupnika, ki so ga jezuiti julija letos izključili iz njihovega reda, ker se ni držal pokorščine in se ni želel soočiti s številnimi obtožbami o duhovnih in spolnih zlorabah. Preberite več tukaj

Izjavo Škofije Koper objavljamo v celoti.


Na vprašanje, ali je duhovnik Marko Ivan Rupnik bil sprejet (inkardiniran) v Škofijo Koper, odgovarjamo, da je navedeni duhovnik konec avgusta 2023 bil sprejet v Škofijo Koper. Koprski škof ga je sprejel na podlagi odloka o Rupnikovi odpustitvi iz reda jezuitov in na podlagi Rupnikove prošnje za sprejem v Škofijo Koper ter na podlagi dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek: 'Vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, ima pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega v skladu z zakonom, v javnem postopku, v katerem so mu dane vse možnosti, potrebne za njegovo obrambo' (Deklaracija o človekovih pravicah, člen 11.1). Dokler Rupniku ni izrečen naveden sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov.

Slavko Rebec

Generalni vikar Škofije Koper

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh