Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Slovaškem zahteva po umiku cerkvenih praznikov

Objava: 03. 07. 2012 / 13:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na Slovaškem zahteva po umiku cerkvenih praznikov

Predsednik vlade Robert Fico želi ukiniti dva praznika, med drugim tudi praznik Žalostne Matere Božje 15. septembra; željo po ukinitvi praznikov so izrazili gospodarstveniki.

Malo evropskih držav se lahko pohvali s tolikšnim številom prazničnih dni kot Slovaška. Tamkajšnji državljani se v letu veselijo več kot desetih cerkvenih in petih državnih praznikov. Če bo obveljala volja trenutnega predsednika vlade Roberta Fica, pa bodo Slovaki v kratkem prikrajšani za dva praznična dneva – enega cerkvenega in enega državnega. V parlamentu namreč poteka razprava o ukinitvi praznika Žalostne Matere Božje 15. septembra in spomina na sprejem nove ustave v letu 1992 1. septembra.

Za ukinitev teh dveh prostih dni si že dlje časa prizadevajo slovaški gospodarstveniki, da bi nadoknadili načrtovane vladne povišice davkov in da bi okrepili konkurenčnost dežele v obdobju finančne in gospodarske krize. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi z enim ukinjenim prazničnim dnem pridobili okoli 180 milijonov evrov gospodarskega donosa.

Po pričakovanjih so Cerkve na Slovaškem načrtom predsednika vlade izkazale svoje nezadovoljstvo. Predsednik Slovaške škofovske konference, bratislavski nadškof Stanislav Zvolensky, želi o ‘Ficovi domislici’ najprej razpravljati s strokovnjaki. Predlog preverja tudi apostolski nuncij Mario Giordana, saj ukinitev cerkvenih praznikov predstavlja poseg v obstoječi sporazum s Svetim sedežem, ki Cerkvi zagotavlja deset prazničnih dni v letu.

Ena izmed rešitev bi bila, če praznika Žalostne Matere Božje ne bi povsem ukinili, ampak bi ga preložili na najbližjo nedeljo. Če se bo ustrezna rešitev pojavila, je Slovaška škofovska konferenca po lastnih navedbah ne bo ovirala, če le z njo ne bo kršena nobena izmed obstoječih državljanskih pravic.

Poseben simbolni pomen ukinitve omenjenega cerkvenega praznika je tudi v tem, da je papež Pavel VI. ravno Žalostno Mater Božjo leta 1966 razglasil za zavetnico Slovaške. Poleg tega bi ukinitev pomenila državno žalitev ob bližajočem se jubilejnem letu 2013, ko bodo na Slovaškem obhajali 1150-letnico prihoda slovanskih apostolov Cirila in Metoda na njihovo ozemlje. Visoki jubilej bodo med drugim praznovali s slovesnim bogoslužjem 15. septembra prihodnje leto v svetišču Žalostne Matere Božje, baziliki v slovaškem romarskem središču Šaštin.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh