Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mati Cabrini: v naših kinih film o prvi ameriški svetnici

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 06. 03. 2024 / 04:11
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2024 / 08:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mati Cabrini: v naših kinih film o prvi ameriški svetnici
Film Cabrini osvetljuje življenje sv. Frančiške Cabrini in prikazuje njen neusmiljen boj za podporo priseljencev v New Yorku. Navdihujoča pripoved o pogumu in sočutju. FOTO: CINEPLEXX/Zajem zaslona

Mati Cabrini: v naših kinih film o prvi ameriški svetnici

V četrtek, 7. marca, na filmska platna prihaja biografski film o eni najvplivnejših oseb na prelomu 20. stoletja, sveti Frančiški Cabrini. Film temelji na resnični zgodbi njenega boja za enakopravnost, zdravje in srečo priseljenskih sirot. Režiser filma je Alejandro Monteverde, ki se je podpisal že pod režijo filma Zvok svobode.

Film prikazuje življenje katoliške misijonarke Frančiške Cabrini, ki jo upodablja igralka Cristiana Dell'Anna, v katerem naleti na odpor do svojih dobrodelnih in poslovnih prizadevanj v New Yorku. V njem je zajeto bistvo ženske, ki je premagala ogromne izzive, da bi podprla obubožane italijanske priseljence v New Yorku v poznem 19. stoletju. 

Izhajajoč iz zgodovinskih dejstev film osvetljuje njena neusmiljena prizadevanja za zagotavljanje stanovanj, izobraževanj in zdravstvene oskrbe za ranljive, sredi družbenih predsodkov in osebnih težav.

Kdo je Frančiška Cabrini? 

Frančiška je bila kot otrok nekaj posebnega. Že pri sedmih letih je pri birmi živo občutila navzočnost Svetega Duha, ob tem pa tudi svojo poklicanost popolne posvetitve Bogu. Sprva je delovala kot učiteljica, saj so jo zaradi šibkega zdravja v samostanu, kamor je želela vstopiti, dvakrat odklonili. Njena srčna želja je bila, da bi postala misijonarka na Kitajskem. Ker je noben obstoječi red ni hotel sprejeti, ji je naključje pomagalo, da je kar sama ustanovila nov red.

Sveta Frančiška Ksaverija Cabrini, redovna ustanoviteljica. FOTO: Arhiv Družine 

V mestu Codogno je namreč v tistem času na pobudo škofa in dveh premožnih meščank nastalo zavetišče, sirotišnica za deklice brez staršev. Zaradi nesposobnega vodstva je sirotišnica prišla na slab glas. Škof Gelmini in hišni spiritual Serrati sta zato naprosila Frančiško, da napravi red in prevzame vodstvo, s tem pa je lahko oblekla tudi posebno redovno obleko. Kmalu je v Hiši previdnosti, kakor se je sirotišnica imenovala, nastala cvetoča redovna družina. Frančiška je ustanovila samostan, kasneje pa odprla še hišo v Milanu.

Papež Leon XIII. je leta 1880 navdušen potrdil pravila in Frančiška je postala prva prednica kongregacije misijonark presvetega Srca.

Papež pa ji je že takrat svetoval, naj namesto na Kitajsko odide v Ameriko, kjer so številni italijanski priseljenci potrebovali pomoč iz domovine.

Poznana pod imenom »mati izseljencev«

Ustanavljala je bolnišnice, šole, domove za najrazličnejše ljudi in pomagala priseljencem različnih narodnosti na vse mogoče načine. Pri njenem nesebičnem delu in razdajanju ji je, podobno kot v Italiji, tudi v Ameriki sledilo veliko število mladih žena in deklet. O tem govorijo tudi številke: v svojem življenju je ustanovila sedeminšestdeset redovnih hiš, ki so ob njeni smrti premogle 1500 redovnic. Kot prva državljanka Združenih držav je dosegla čast oltarja, v Italiji in Ameriki pa jo poznajo pod imenom »mati izseljencev«.

Sv. Frančiška Cabrini je zavetnica izseljencev, emigrantov, bolnišničnih uslužbencev in sirot.

O vsebini filma 

Frančiška se je na pomlad leta 1889 izkrcala v New Yorku in kmalu postala mati italijanskih izseljencev. Celo življenje se je borila za tiste na robu družbe. Ustanavljala je šole, bolnišnice, sirotišnice in ubožnice v največjih ameriških mestih. Za svoje redovnice je izbirala vesela in radostna dekleta ter žene. S podjetnostjo, odločnostjo in drznostjo je Frančiška Cabrini ustvarila kraje, polne sočutja in večne zapuščine.

Njena zapuščina 

Skozi svetničino zgodbo film obravnava teme revščine, vere in sočutja, ki ostajajo zelo aktualne. Njeno življenjsko delo pri skrbi za marginalizirane govori o aktualnih globalnih vprašanjih priseljevanja, zdravstvene oskrbe in socialne pravičnosti.

Ustvarjalci z objavo filma poudarjajo vlogo Frančiške Cabrini kot pionirske osebnosti v zgodovini žensk in humanitarnih prizadevanjih. Pozitiven sprejem, vključno s 94-odstotnim rezultatom na Rotten Tomatoes in navdušenimi kritikami, nakazuje, da svetničina zapuščina še naprej navdihuje in odmeva med občinstvom po vsem svetu.

Nalaganje
Nazaj na vrh