Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju dveh cerkvenih sodišč tudi o krstu transspolnih oseb

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 23. 11. 2023 / 05:42
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2023 / 05:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju dveh cerkvenih sodišč tudi o krstu transspolnih oseb
Srečanje sodnikov in drugih uslužbencev metropolitanskih cerkvenih sodišč iz Maribora in Ljubljane. FOTO: S. V.

Na srečanju dveh cerkvenih sodišč tudi o krstu transspolnih oseb

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl je v sredo, 22. novembra 2023, na sedežu Nadškofije Maribor gostil srečanje sodnikov in drugih uslužbencev metropolitanskih cerkvenih sodišč iz Maribora in Ljubljane.

Nadškof Alojzij Cvikl se je uvodoma zahvalil vsem sodelavcem na sodišču za njihovo požrtvovalno in zahtevno delo v iskanju resnice in moralne gotovosti v ničnostnih zakonskih pravdah, pa tudi v kazenskih in drugih zadevah.

Mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl se je uvodoma zahvalil vsem sodelavcem na sodišču za njihovo požrtvovalno in zahtevno delo. FOTO: S. V.

Pregled območne zakonodaje

Kot je na spletni strani Kanonist.eu zapisal podpredsednik Metropolitanskega sodišča Maribor, župnijski upravitelj v Malečniku dr. Sebastijan Valentan, so cerkveni sodniki na srečanju pregledali območno zakonodajo v luči Zakonika cerkvenega prava.

Skupinska fotografija udeležencev. FOTO: S. V.

Dopolnitve in spremembe

Predlagali so nekatere dopolnitve in spremembe, saj se tudi Cerkev sooča z vedno novimi izzivi, denimo nedavno odločitvijo vatikanskega Dikasterija za nauk vere, ki jo je potrdil papež Frančišek, da je mogoče krstiti transspolne osebe, tudi če so bile deležne hormonskega zdravljenja ali operacije za spremembo spola, prav tako pa se odpira možnost, da bi transspolnim in homoseksualnim parom dovolili opravljati službo krstnih botrov.

Udeleženci so delovno srečanje sklenili s pogovorom o perečih temah. FOTO: S. V.

Pogovor o perečih temah

Udeleženci so, kot je še zapisal dr. Valentan, delovno srečanje sklenili s pogovorom o perečih temah in se seznanili z najnovejšimi dognanji na kanonskopravnem področju in na področju državnega prava, ko se ta dotika z versko svobodo in Katoliško cerkvijo povezanih vprašanj.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh