Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na svetem kraju za zlom zarote molka

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 14. 09. 2022 / 10:21
Oznake: Iz življenja, Svet, Vera
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 14.09.2022 / 12:44
Na svetem kraju za zlom zarote molka
Dr. Helena Jaklistch in prelat Božidar Metelko ob križu, na katerem je umeščena spominska plošča, postavljena ob 70. obletnici vzpostavitve komunistilčnega koncentracijskega taborišča v Ferdrengu (1949–2019). FOTO: Bogomir Štefanič

Na svetem kraju za zlom zarote molka

Spominska slovesnost v Ferdrengu: ohranjati živ spomin na taborišče in taboriščnice, pa tudi na druge slovenske kraje trpljenja ni samo zgodovinska, ampak tudi moralna zahteva.

Nekdanja kočevarska vas Ferdreng (danes Podlesje) je ena izmed mnogih slovenskih kalvarij, žalostnih postaj slovenskega križevega pota, zato »nam ta kraj mora biti svet«.

S temi besedami je nekdanji kočevski župnik Božidar Metelko v nedeljo, 11. septembra, med mašo na kraju, kjer je nekoč stala kapela sv. Janeza Krstnika, označil kraj, kjer so poleti 1949 komunistični oblastniki vzpostavili žensko koncentracijsko taborišče; vanj so strpali okoli 800 taboriščnic, poštenih slovenskih žena in deklet, med katerimi so bile študentke, profesorice, zdravnice, odvetnice, matere, redovnice … V glavnem so bile vse zelo verne, zlasti pa so mislile s svojo glavo, kar ni bilo v skladu s totalitarno mentaliteto, zato so jih oblastniki poskušali s prisilnim nesmiselnih delom v neznosnih razmerah prevzgojiti.

Nečloveške podobe – le kako so bile mogoče?

Za vpogled v to, kakšno trpljenje je zadelo taboriščnice, je prelat Metelko (ob njem so somaševali sedanji kočevski...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh