Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Srečen konec za »Opičjega Jezusa«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 09. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2022 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Srečen konec za »Opičjega Jezusa«
Izvirno delo pred obnovo. FOTO: Wikipedia

Srečen konec za »Opičjega Jezusa«

Pred desetimi leti se je spodrsljaj španske upokojenke in ljubiteljske slikarke znašel na naslovnicah svetovnih medijev – toda če se ozremo nazaj, se je umetniška polomija v podeželski cerkvici v kraju Borja za skupnost s 5.000 prebivalci izkazala kot glavni dobitek na loteriji.

Cecilia Gimenez je pred desetimi leti pravzaprav mislila dobro: Jezusova freska »Ecce Homo« na vlažni steni njene vaške cerkve v mestecu Borja na severu Španije se je že luščila. Toda nikomur ni bilo mar. Kot pojasnjujejo pri avstrijskem Kathpressu, se je takrat 81-letna ljubiteljska slikarka torej sama lotila zahtevnega projekta, s privolitvijo domačega župnika - toda vse skupaj se je resnično ponesrečilo.

V cerkev v Borji so obiskovalci dotlej bolj redko zahajali.

Stena je bila preveč vlažna. Barve so se takoj spet razlile. Upokojenka je najprej odšla na počitnice, da bi se freska posušila. Bilo je sredi avgusta 2012 in gospa Cecilia ni pomislila na nič slabega. V cerkev v Borji so obiskovalci tako ali tako bolj redko zahajali. Ko se je vrnila z dopusta, pa se je njeno življenje povsem spremenilo.

Izvirnik je delo španskega slikarja Eliasa Garcie Martineza. FOTO: Wikipedia

»Ecce Monchhichi«

Za neuspeli poskus obnove je povsem po naključju izvedel krajevni časnik. Tamkajšnji časnikar, ki je sprva domneval, da gre za vandalizem, je iznakaženega Odrešenika fotografiral in fotografijo opremil s podpisom: »Tega ne odpusti niti Jezus«. »Ecce Homo« iz leta 1903, delo španskega slikarja Eliasa Garcie Martineza, sicer ni bila ravno mojstrovina. Toda Cecilijina upodobitev Jezusa ni bila več podobna Božjemu Sinu, temveč prej kakšnemu primatu.

V poletnem obdobju »kislih kumaric« so za neuspešno obnovo kmalu izvedeli tudi mednarodni mediji.

Španski mediji so o Cecilijini nesreči poročali s posmehom in ogorčenjem. V poletnem obdobju »kislih kumaric« so za neuspešno obnovo kmalu izvedeli tudi mednarodni mediji. Časnikarji in televizijske ekipe z vsega sveta so odhiteli v zaspano vasico na severovzhodu Španije. V začetku septembra se je že pol sveta smejalo Cecilijinemu delu, tedaj znanemu kot »Ecce Monchhichi« (po priljubljenih igračkah opicah, op. prev.). Na družbenih omrežjih Twitter in Facebook je bil njen »Opičji Jezus« več tednov »priljubljena tema«.

Cecilia Martinez z obnovljeno fresko. FOTO: Twitter/Decervelage

Stotisoči turistov

Če se ozremo nazaj, je bila Cecilijina umetniška polomija za skupnost s 5.000 prebivalci kot glavni dobitek na loteriji. V zadnjih desetih letih je Borjo obiskalo 300.000 turistov iz 120 držav samo zato, da bi si ogledali njeno fresko. Z vstopninami, prodajo spominkov in plakatov so zaslužili skoraj 450.000 evrov. Predvsem lastniki hotelov in restavracij v Borji želijo 91-letni upokojenki, ki zdaj živi v domu za ostarele, postaviti spomenik.

Že leta 2016 je vas umetnici, ki je nepričakovano zaslovela, posvetila svoj muzej, v katerem so danes na ogled njene slike.

Tudi Cecilia, vaška cerkev in katoliška človekoljubna ustanova Sancti Spiritus, ki ima 51-odstotni delež pravic za upodobitev freske »Opičji Jezus«, se odtlej veselijo visokih prihodkov od vstopnin in prodaje spominkov. Cecilijina podoba se je pojavila celo v svetovno znani videoigri »Angry Birds«. Leta 2020 so bili na Japonskem posebej priljubljeni obeski za ključe s podobo »Monchichi« Jezusa. Že leta 2016 je vas umetnici, ki je nepričakovano zaslovela, posvetila svoj muzej, v katerem so danes na ogled njene slike.

Muzikal v Las Vegasu

Poleg tega »Ecce Homo« ostaja nekakšna referenčna točka. Neuspešne obnove umetnin namreč vedno znova vznemirjajo izvedence za umetnost, pa tudi splošno javnost. Špansko združenje restavratorjev (ACRE) že dolgo kritično ocenjuje »katastrofalen« trend ljubiteljskih obnov tudi najbolj dragocenih umetniških zakladov.

Cecilijino delo je postalo celo osrednja tema opere v Združenih državah Amerike.

Leta 2018 je pozornost pritegnil primer skupine lesenih figuric iz 15. stoletja v vasi Ranadoiro v španski pokrajini Asturiji. Istega leta so v pokrajini Navarra malodane v barvi utopili kip svetega Jurija. Leta 2020 je neuspešen poskus obnove doletel kip iz začetka 20. stoletja na pročelju poslovne stavbe v Palenciji v španski pokrajini Kastilja. Kadarkoli se v medijih pojavijo takšni naslovi, je hitro govora o naslednjem »Ecce Homo«.

Medtem je Cecilijino delo postalo celo osrednja tema opere v Združenih državah Amerike. Skladbo je napisal Andrew Flack, premierno pa je bila predstavljena leta 2018. Po več gostovanjih naj bi opero z naslovom »Behold the Man« leta 2023 uprizorili v Las Vegasu. Po uvodni nočni mori in vsesplošnem zasmehovanju bo španska upokojenka vendarle dočakala srečen konec.

Nalaganje
Nazaj na vrh