Zapri
Iskanje

Na Sveto Goro z namenom

Jožica Ličen
Za vas piše:
Jožica Ličen
Objava: 02. 04. 2019 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.04.2019 / 06:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Na Sveto Goro z namenom

Križev pot na Sveto Goro s premišljevanji o stiskah, med katerimi je tudi alkoholizem, ki uničuje življenje posameznika, družine in družbe.

Že vrsto let se vsako postno nedeljo popoldan vije na Sveto Goro k Svetogorski Kraljici dolga vrsta ljudi, ki v molitvi, pesmi ali v tišini sodeluje pri Križevem potu. Na 4. postno nedeljo so bila premišljevanja ob vsaki postaji Križevega pota namenjene stiskam, s katerimi se srečujejo mnoge družine in so marsikdaj tako hude, da brez pomoči bližnjega ne zmorejo. Med temi stiskami je tudi alkoholizem, ki uničuje življenje posameznika, družine in družbe. Križev pot je vodil Tomaž Kodrič, predsednik Karitas vipavske dekanije.

V lepem, sončnem vremenu se je Svetogorska bazilika napolnila z romarji od blizu in daleč.Sveto mašo je daroval škof msgr. Metod Pirih, ob somaševanju rektorja bazilike p. Simona Petra ter predsednikov Karitas iz Vipavske in Goriške, gospoda Tomaža Kodriča in gospoda Cvetka Valiča. Prepevala sta moška zbora Janez Svetokriški in Šembiski zbor.

Pridiga gospoda škofa Metoda je nagovorila vse, saj je primerjal ljudi, ki so zabredli v alkoholno omamo z izgubljenim sinom in vprašal: »Ali mislite, da bo naš nebeški oče za vse, ki so zabredli zaradi alkohola storil kaj manj? Kadarkoli se vrnemo k njemu, nas čaka z razširjenimi rokami ter radostnim, odprtim in usmiljenim srcem.« In jasna beseda vsem, ki zasvojenost skrivajo: »Ljudje, lahko zavajamo druge, svoje predstojnike, delodajalce, svoje domače, svoje kolege, svoje terapevte, lahko zavajamo sami sebe, Boga pa ne moremo zavajati.«Ob koncu pa škofovo sporočilo: »Ne mislite, da vam mi, ki smo danes z vami tukaj na Sveti Gori, želimo slabo. Nobenega ne obsojamo, kritiziramo, opravljamo ali presojamo po merilih farizejske pravičnosti ali privoščljivosti. Bog ne daj! Želimo vam dobro, želimo vam vstajenje, ozdravljenje, spremenjenje in novo življenje!«

Med navzočimi so bili ljudje, ki so se rešili jarma alkohola, mnogi so bili z družinami. Živa priča, da se da, če se hoče je bilo tudi štirinajst možakarjev iz Vrtnice – socialna rehabilitacija oseb s težavami zaradi zasvojenosti z alkoholom.

Naj velja za vse, bodimo prizanesljivi, vendar ne brezbrižni in postno povabilo »40 dni brez alkohola« je morda prvi korak.

Foto: arhiv Škofijske karitas Koper

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh