Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na sveto Lucijo posejemo božično žito

Za vas piše:
Revija Praznična
Objava: 13. 12. 2022 / 07:50
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.12.2022 / 07:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na sveto Lucijo posejemo božično žito
FOTO: Arhiv Družine

Na sveto Lucijo posejemo božično žito

Naši predniki so božično žito sejali na posebne dni: na god sv. Barbare (4. december), na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja (8. decembra) ali na god sv. Lucije (13. decembra). Ohranimo ta lep običaj, ki nosi simbolno sporočilo, da tudi v mrazu in temi požene zelena pšenica - naš vsakdanji kruh.

Pšenična semena na gosto posejemo v cvetlični lonček, dovolj je že podstavek. Če jo posejemo v steklen kozarec, bomo presenečeno opazovali bogat splet šopastih korenin in koreninic. Semena pšenice, ki jih prekrijemo z zemljo in nekoliko potlačimo, vzniknejo v nekaj dneh na sobni temperaturi okoli 20 ⁰C, kar pa je prekmalu, če sejemo na dneve, ko so naši predniki sejali božično žito. To so: 4. december (god sv. Barbare), 8. december (Marijino brezmadežno spočetje) ali 13. december (god sv. Lucije). V stanovanju, kjer ni hladnega prostora, umaknemo lonček na okensko polico. Po 15. decembru, ko lonček postavimo na toplo, pšenička vidno raste. Če jo bomo negovali, občasno zalivali, vendar ne preveč, da ne splesni, prikrajšali enkrat do dvakrat s škarjami do višine okoli šest centimetrov, se bo obrasla in listi bodo znova mladi. Če setev pšeničke ponovimo, bo v jaslicah ali na mizi vse do svečnice.

Nalaganje
Nazaj na vrh