Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na tisoče Poljakov protestiralo v korist konzervativne katoliške televizije

Objava: 20. 03. 2012 / 10:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Na tisoče Poljakov protestiralo v korist konzervativne katoliške televizije

Spor glede digitalne licence za ‘Trwam’ je samo v Gdansku minulo nedeljo na ulice privabil okoli deset tisoč ljudi.

Več tisoč Poljakov je protestiralo v korist katoliške televizijske postaje ‘Trwam’. V ozadju protestov je zavrnitev države pri podelitvi digitalne licence katoliški televiziji. Po navedbah poljskih medijev se je množičnih protestov v Gdansku minulo nedeljo udeležilo okoli deset tisoč ljudi; v mestih Bialystok in Lublin na vzhodu Poljske se je na ulicah zbralo okoli osem oziroma štiri tisoč ljudi.

Govorci so državnemu televizijskemu svetu očitali diskriminacijo katoličanov. K protestom je pozvala omenjena televizijska postaja in z njo povezana konzervativna katoliška zasebna radijska postaja ‘Radio Maryja’. V Gdansku so se protestov poleg poslancev desno konzervativne opozicije udeležili tudi visoki predstavniki delavskega sindikata Solidarnost.

Po zadnjih navedbah televizijske mreže je poziv državnemu televizijskemu svetu, naj postaji ‘Trwam’ podeli digitalno licenco, podpisalo že 1,8 milijona Poljakov, med njimi tudi veliko izseljencev. Zahtevo po izdaji licence za katoliško postajo je na svoji redni letni skupščini minuli teden izrazila tudi Poljska škofovska konferenca.

Državni televizijski svet je svojo zavrnitev utemeljil s pojasnilom, da katoliška postaja nima zadostne finančne varnostne podpore. Predstavniki katoliške televizije so februarja letos na upravnem sodišču v Varšavi vložili pritožbo zoper odločitev države. Njihov program je zaenkrat moč spremljati prek satelita, kabelske televizije in interneta.

V letošnjem poletju naj bi na Poljskem celotno zemeljsko televizijsko mrežo spremenili iz analogne v digitalno. Televizijska postaja, ki je bila ustanovljena leta 2003, med drugim prenaša številna bogoslužja in inozemska potovanja papeža Benedikta XVI. V svojih poročilih pogosto izreka kritične očitke trenutni poljski vladi.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh