Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na uradnem obisku v Sloveniji drugi mož Vatikana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 08. 2021 / 07:00
Oznake: Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.08.2021 / 07:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na uradnem obisku v Sloveniji drugi mož Vatikana
Za državnega tajnika Svetega sedeža je bil Pietro Parolin imenovan pred natanko osmimi leti. FOTO: Tatjana Splichal

Na uradnem obisku v Sloveniji drugi mož Vatikana

Danes na uradni obisk v Slovenijo prihaja državni tajnik Svetega sedeža, italijanski kardinal nj. em. Pietro Parolin.

Ob 18.30 bo v narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah daroval sveto mašo za Evropo ob dveh pomembnih obletnicah: 30. obletnici slovenske samostojnosti in 25. obletnici obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji.

Svete maše se bodo udeležili tudi slovenski škofje in duhovniki ter vidni predstavniki države, diplomatskega zbora in civilne družbe. K maši so lepo povabljeni tudi verniki.

S predsednikom vlade Janezom Janšo

V okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU se bo kardinal Parolin, sicer vodja vatikanske administracije, že pred mašo sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo, sogovornika se bosta v pogovoru dotaknila prioritet predsedovanja, odnosov med državama, pandemije covida-19 in drugih perečih vprašanj. Premier Janša je napovedal tudi udeležbo pri maši na Brezjah.

Kardinal Pietro Parolin v ljubljanski stolnici ob zaključku leta posvečenega življenja. FOTO: Tatjana Splichal

Kardinal Parolin bo sicer Slovenijo obiskal v sklopu tradicionalnega 16. Blejskega strateškega foruma, ki bo v sredo, 1. septembra, in četrtek, 2. septembra 2021, potekal pod geslom Prihodnost Evrope.

Pred natanko osmimi leti imenovan za državnega tajnika

Zanimivo: papež Frančišek je danes 66-letnega kardinala Pietra Parolina ravno na današnji dan, 31. avgusta, pred osmimi leti (2013) določil za naslednika dotedanjega državnega tajnika Svetega sedeža Tarcisia Bertoneja. Službo je prevzel 15. oktobra 2013.

Februarja leta 2016 je Pietro Parolin obiskal tudi Škofijo Novo mesto. FOTO: Jože Potrpin

V duhovnika je bil posvečen 27. aprila 1980, v škofa pa 12. septembra 2009. Tega leta je tudi postal apostolski nuncij v Venezueli, kar je ostal do prevzema službe državnega tajnika Svetega sedeža štiri leta pozneje. Prej je bil namestnik vatikanskega zunanjega ministra.

Vidno sooblikoval politiko Svetega sedeža

Pietro Parolin je leta 1986 nastopil diplomatsko službo pri Svetem sedežu, poklicna pot ga je vodila v Nigerijo in Mehiko, leta 2009 pa je »za neutrudno in uspešno prizadevanje za nemško-vatikanske odnose« prejel nemški veliki križ zaslug, odličja so mu podelile tudi Italija, Romunija in Mehika.

Ob imenovanju za državnega tajnika je Parolin zapisal, da bo vsa svoja prizadevanja »usmeril v blagor Cerkve ter v napredek in mir človeštva«. FOTO: Vatican Media

Kot namestnik zunanjega ministra je med letoma 2002 in 2009 vidno sooblikoval politiko Svetega sedeža, bil je vodja vatikanskih pogajalcev v pogovorih z Izraelom in Vietnamom, med pontifikatom Benedikta XVI. pa navezoval stike s političnimi predstavništvi v Pekingu.

Najmlajši državni tajnik po letu 1929

Ob imenovanju za državnega tajnika je Parolin, ki je kardinal postal 22. februarja 2014, zapisal, da bo vsa svoja prizadevanja »usmeril v blagor Cerkve ter v napredek in mir človeštva«, naloge na novi poklicni poti pa je vzel kot »izjemen izziv, v luči katerega so moje moči šibke in sposobnosti skromne«.

Državni tajnik je pravzaprav »številka 2« v Vatikanu, najožji papežev sodelavec, pristojen za vodenje osrednjega vatikanskega državnega tajništva, vatikanske diplomacije in za usklajevanje delovanja rimske kurije. FOTO: Vatican Media

Pietro Parolin je državni tajnik postal z 58. leti in tako najmlajši po letu 1929, ko je bil Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, poznejši papež Pij XII., na ta položaj imenovan pri 53 letih.

Državni tajnik je pravzaprav »številka 2« v Vatikanu, najožji papežev sodelavec, pristojen za vodenje osrednjega vatikanskega državnega tajništva, vatikanske diplomacije in za usklajevanje delovanja rimske kurije.

Nalaganje
Nazaj na vrh