Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Parolin: ponosen na pričevanje vere kitajskih katoličanov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 08. 2021 / 13:15
Oznake: Cerkev, Svet, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2021 / 13:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kardinal Parolin: ponosen na pričevanje vere kitajskih katoličanov
Epidemija koronavirusne bolezni je otežila dialog med Vatikanom in Pekingom FOTO: Vatican Media

Kardinal Parolin: ponosen na pričevanje vere kitajskih katoličanov

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je v pogovoru za tirolski spletni časnik med drugim znova spregovoril o odnosih med Vatikanom in Kitajsko.

Drugi mož Vatikana, ki po navedbah spletnega portala Vatican News trenutno preživlja dopust na Južnem Tirolskem, je pri tem spomnil na zgodovinski sporazum s Pekingom o imenovanju kitajskih katoliških škofov, ki je bil podpisan leta 2018 in lansko leto podaljšan še za dve leti. Poleg Kitajske je kardinal omenil še papeževo zdravje in svoje globoko spoštovanje do italijanskega predsednika Mattarelle, ki se bliža koncu svojega mandata.

Čeprav Italija trenutno preživlja »Ferragosto«, vsesplošno počitniško obdobje, in imajo tudi cerkveni dostojanstveniki manj natrpane delovne urnike, to seveda ne pomeni, da svoje delo v celoti postavijo na stranski tir. In tako se zgodi, da morajo najtesnejši papeževi sodelavci tudi zunaj svoje pisarne in zunaj pozornosti širše javnosti vernike seznanjati z aktualnimi vprašanji mednarodnega pomena.

Dobri državljani in dobri katoličani

Kardinal Parolin je v pogovoru za tirolski spletni časnik La Voce del Nordest pojasnil, da je epidemija koronavirusne bolezni tudi na področju vatikansko-kitajskih odnosov občutno vplivala na dogajanje, saj je močno otežila razpravo med obema stranema. Vatikanski diplomat je kljub temu prepričan, da bodo kmalu lahko spet vzpostavili redna srečanja ter razpravljali še o številnih drugih vprašanjih, ki zadevajo življenje Katoliške cerkve na Kitajskem.

Ponosni smo na vaše pričevanje vere.

Kardinal Parolin je v pogovoru izrazil svoje občudovanje nad katoličani v tej azijski deželi in jim zagotovil svojo bližino v molitvi: »Ponosni smo na vaše pričevanje vere in upamo, da boste vedno dobri državljani in dobri katoličani ter da vam bo uspelo to dvojno razsežnost izražati tudi v svojem vsakdanjem življenju.«

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin FOTO: Vatican Media

Papeževo zdravje

Kardinala so povprašali tudi o zdravstvenem stanju papeža Frančiška, ki je v začetku letošnjega junija prestal zahtevno operacijo na debelem črevesju.

Po Parolinovih besedah papež počasi okreva: »To zahteva svoj čas, celo pri papežu.« Toda, je dodal kardinal, »zdi se mi, da dobro okreva. Trdoživ človek je.« To je razvidno tudi iz dejstva, kako hitro se je papež vrnil k opravljanju svojih obveznosti, ne le sredinih splošnih avdienc in nedeljskih opoldanskih molitev: septembra se celo odpravlja na potovanje na Madžarsko in Slovaško.

Izraz hvaležnosti predsedniku Mattarelli

Kardinal Parolin je v pogovoru za tirolski časnik izrazil tudi svojo globoko hvaležnost in naklonjenost italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli, ki se bliža zaključku svojega sedemletnega mandata.

»Vedno ga je veselje srečati, ravno zaradi visoke moralne in duhovne veličine, ki jo izraža, ter zaradi poslanstva, ki ga je uspel opraviti v vseh teh letih,« posebej zadnjih, težjih, ko je »resnično znal pokazati najboljše, kar zmore Italija, in ponuditi izjemno ustrezne rešitve za vse nastale težave«.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh