Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na ustanovni seji DZ tudi glasovanje za novega predsednika

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 09. 05. 2022 / 15:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2022 / 15:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na ustanovni seji DZ tudi glasovanje za novega predsednika
FOTO: Tatjana Splichal

Na ustanovni seji DZ tudi glasovanje za novega predsednika

Na petkovi prvi seji novega sklica državnega zbora (DZ) bodo poslanci poleg potrditve mandatov in sestave mandatno-volilne komisije (MVK) glasovali še o novem predsedniku in podpredsednikih DZ, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles DZ.

Tako so se začasni vodje poslanskih skupin dogovorili na današnjem kolegiju s trenutnim predsednikom DZ Igorjem Zorčičem, na katerem so določili tudi sedežni red. Zorčič je v izjavi za medije dejal, da je sestanek potekal gladko.

Poslanci SDS in NSi na dosedanjih mestih

Glede sedežnega reda so se po Zorčičevih besedah dogovorili hitro, saj bosta poslanski skupini SDS in NSi sedeli na dosedanjih mestih, v sredini bodo poslanci Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ki prav tako ostane na svojem mestu.

Mesto predsednika MVK Gibanju Svoboda

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo mesto predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadlo Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. O kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ pa bodo začasni vodje Zorčiča obvestili do srede, do 12. ure.

Pavšič kandidat za generalnega sekretarja

Kandidat za generalnega sekretarja je poslanec LMŠ Robert Pavšič. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na vprašanje novinarjev, ali se mu zdi nenavadno, da to funkcijo prevzema poslanec, dejal, da je funkcija specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije. Dodal je, da je doslej veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. »Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja.«

SDS in NSi nista naklonjeni Pavšiču 

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je glede Pavšiča, ki naj bi zasedel mesto generalnega sekretarja DZ, dejal, da je to po njihovi oceni neprimerna izbira, je poročala STA. Izpostavil je, da bi to funkcijo v skladu z običajem morala zasesti oseba, ki je vsaj na videz nevtralna. »To je za nas negativno presenečenje, glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu.«

Tudi vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat ni navdušen nad tem, da bi Pavšič zasedel omenjeno funkcijo. Ob tem je dodal, da bi na mesto generalnega sekretarja DZ moral priti človek, ki ga odlikujejo organizacijske in strokovne karakteristike.

Nalaganje
Nazaj na vrh