Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na Vrhniki na ogled Križevpotni venec Marka Jermana

Objava: 26. 03. 2024 / 05:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.03.2024 / 09:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na Vrhniki na ogled Križevpotni venec Marka Jermana
Izrez (detajl) iz dveh vitrajev Križevpotnega venca, ki je na ogled v Galeriji Zavoda Ivana Cankarja na Vrhniki.

Na Vrhniki na ogled Križevpotni venec Marka Jermana

V velikem tednu se intenzivno pripravljamo na najpomembnejši krščanski praznik, veliko noč. Premišljevanje križevega pota je ob razstavi z naslovom Križevpotni venec Marka Jermana lahko posebej doživeto. Umetnik vitrajev je na temo križevega pota napisal svoj sonetni venec in ga opremil z likovno podobo.

Priznani umetnik, ki se je leta 1991 z družino iz rodne Argentine vrnil v domovino Slovenijo, kjer živi in ustvarja v Godoviču, je na svoji samostojni umetnostni poti ustvaril več kakor 300 barvnih oken, ki krasijo večinoma sakralne objekte na več kakor sto lokacijah po Sloveniji, v zamejstvu in Argentini. Pred petnajstimi leti je v želji, da bi v vitrajih poustvaril katerega od znanih sonetnih vencev, prebiral Prešernovega, Balantičevega … vendar navdiha ni bilo. Na poti iskanja se je s pesniško obliko tako zbližal, da se je pisanja sonetnega venca naposled lotil sam.

Deveta, deseta in enajsta postaja križevega pota, upodobljeni na Križevpotnem vencu Marka Jermana.

Križev pot: 14 postaj, 14 verzov soneta, 14 sonetov + 1

Prva asociacija ob 14 verzih soneta so bile postaje križevega pota. Ko je ob akrostihu Slavimo Gospoda nastal magistrale, je bil to šele začetek. Ob samotnem, tihem, vztrajnem delu in prebiranju dela Anne Katharine Emmerich o Kristusovem trpljenju je sprva počasi, nato pa vse bolj spontano nastajal sonetni venec. Kot prvemu ga je avtor – ne brez oklevanja – prebral dolgoletnemu družinskemu prijatelju akademiku Zorku Simčiču. Njegova potrditev je bila za nadaljevanje odločilna: sonetni venec je začel dobivati tudi likovno podobo.

Preberite tudi: "Množica, ki danes križa Boga, smo mi"

Mi sami smo del križevega pota

Kot je v postu leta 2020 povedal za Družino, je umetnino ustvarjal kar pet let. Na barvnih oknih je razmišljanje Kristusovega trpljenja s štirinajstimi kiticami »sonetnega venca« prepletel z upodobitvami postaj križevega pota. Štirinajstim postajam na vitrajih je dodal magistrale na mozaični podobi, saj so, kot pravi, tudi magistrale kot mozaik, sestavljanka sonetnega venca. 

»Množica, ki danes križa Boga, smo mi. Vsak, ki bo postal ob postajah, prebral sonete, se zazrl v trpeče obraze, je že del križevega pota. S to mislijo sem ga ustvarjal.«

Razstava kot uvod v praznik Upanja

Avtor Križevpotnega venca Marko Jerman in pisatelj Zorko Simčič na odprtju razstave v Galeriji Zavoda Ivana Cankarja na Vrhniki. FOTO: Lucia Jerman

Na praznik svetega Jožefa so v Galeriji Zavoda Ivana Cankarja na Vrhniki slovesno odprli razstavo Križevpotni venec Marka Jermana, ki je tam na ogled do 9. aprila. Odprtje razstave ob občuteni glasbeni spremljavi, za katero so poskrbeli člani umetnikove družine, in recitaciji posameznih sonetov – križevpotnih postaj, je bilo lep kulturni dogodek in veličasten uvod v čas praznovanja našega Upanja. Ob številnih kulturnikih in družbeno dejavnih kristjanih, ki so napolnili galerijski prostor, je dal dogodku s svojo navzočnostjo posebno slovesen pečat akademik Zorko Simčič.

Kupi v trgovini

Postni čas
Sedem Jezusovih besed na križu
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh