Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 23. 07. 2021 / 15:21
Oznake: Družba, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob
Razpis, vreden 65 milijonov evrov, se bo izvajal po kaskadnem sistemu, kjer bodo imeli prednost javni izvajalci. FOTO: Ministrstvo za zdravje

Nacionalni razpis za zmanjševanje čakalnih dob

Danes je Ministrstvo za zdravje objavilo javni razpis namenjen zmanjševanju nedopustno dolgih čakalnih dob, ki so pri nas žalostna resničnost za skoraj 20 000 bolnikov.

Na novinarski konferenci razpis predstavila minister Janez Poklukar in sekretar Robert Cugelj. »Novi razpis v središče postavlja bolnika in izvajanje storitev,« je poudaril minister. Za ta cilj je namenjenih 65 milijonov evrov, ki jih Ministrstvo za zdravje zagotavlja iz sredstev za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in proračuna za zavarovance, ki dopolnilnega zavarovanja nimajo. Na razpis se bodo lahko prijavili javni izvajalci, nato koncesionarji in tudi zasebni izvajalci, a se bo izvajal po kaskadnem sistemu, tako bodo imeli izmed vseh javni zavodi prednost, poroča Ministrstvo za zdravje.

Izvajalci storitev se lahko na razpis prijavijo do 10. avgusta, ministrstvo bo z njimi pogodbe podpisovalo do 20. avgusta, po pričakovanjih ministra se bodo storitve začele izvajati 1. oktobra. To so obetavni podatki za vsaj 20 000 pacientov, ki danes na dopustno čakalno dobo čakajo, pri čemer bodo imeli prednost tisti, ki jih pesti težje zdravstveno stanje.

Razpis bo v celoti obravnaval 50 000 pacientov, ki bodo na dan objave na čakalni seznam uvrščeni. Pogoj je, da imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje.

Po besedah ministra je problem star že 10 let, epidemija covida-19 pa ga je še poglobila. Danes na prvi specialistični pregled čaka 70 000 ljudi, na specialistično-diagnostične storitve pa 100 000 ljudi, poroča STA. »Ob predpostavki, da novi koronavirus, še posebej novo različico delta, uspešno obvladujemo, verjamem, da lahko mnoge bolnišnice večino prestavljenih obravnav bolnikov v zdravstvu nadomestijo že v drugi polovici tega leta." (Janez Poklukar).

Priznal pa je tudi, da je situacija z že tako nedopustno dolgimi čakalnimi dobami pred možnim jesenskih valom covida-19 nezavidljiva.


Kupi v trgovini

Akcija
Glukozna revolucija
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh