Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Nacistična koncentracijska taborišča so nastala zato, ker je človek pozabil na Boga’

Objava: 10. 08. 2009 / 08:44
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Nacistična koncentracijska taborišča so nastala zato, ker je človek pozabil na Boga’

Papežev nagovor pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja

Pred včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja v Castel Gandolfu se je papež Benedikt XVI. spomnil nekaterih svetnikov, katerih godove bomo v katoliški Cerkvi obhajali v prihodnjih dneh. Dejal je, da so sv. Edith Stein, sv. Maksimilijan Kolbe, sv. Poncijan in sv. Lovrenc ‘priče krščanskega humanizma, ki se močno razlikuje od ateističnega humanizma’.

Sveti oče je omenjene svetnike označil kot priče ‘ljubezni, ki ljubi do konca, obenem pa spregleda zlo, ki ga prejema, ali pa se proti njemu bori z dobroto’. Kot pravi papež, se od njih lahko naučimo, še posebej duhovniki, evangeljskega poguma, ki nas navdihuje, da brez strahu darujemo svoje življenje za odrešitev duš. Ljubezen namreč zmaga smrt!

Sv. Edith Stein in sv. Maksimilijan Kolbe sta oba umrla v Auschwitzu v času druge svetovne vojne. Nacistična koncentracijska taborišča so po papeževih besedah ekstremni simbol zla, pekel, ki pride na zemljo, ko človek pozabi na Boga, ko Boga nadomesti sam in si privzame pravico do odločanja, kaj je dobro in kaj zlo, ko sam podarja in jemlje življenje. Žal pa, pojasnjuje papež, ta pojav ni strogo vezan na taborišča smrti, je le vrhunec marsikje razširjene stvarnosti pogosto nejasnih meja.

Po eni strani, dodaja sveti oče, obstajajo filozofije in ideologije, načini mišljenja, ki svobodo človeka kujejo v zvezde, ki človeka postavljajo za edino gibalo, kot alternativo Bogu, in s tem človeka pretvarjajo v boga, čigar vedenjski vzorec je samovoljne narave. Po drugi strani pa imamo svetnike, ki živijo evangelij ljubezni, znajo osmisliti svoje upanje, kažejo resnično podobo Boga, ki je Ljubezen, obenem pa tudi resnično podobo človeka, ki je ustvarjen po Božji podobi.

Sveti oče je svoje razmišljanje zaključil s povabilom k molitvi Devici Mariji, ki naj nam vsem pomaga, prav posebej pa duhovnikom, da bi zmogli biti sveti kot so bile svete te pogumne priče vere, ter da bi se znali povsem predati, če je potrebno, celo mučeništvu. Le na ta način bomo lahko priskrbeli verodostojen in izčrpen odgovor na človeška in duhovna vprašanja, ki so vzrok krizi v sedanjem svetu: ljubezen v resnici.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh