Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Načrti za novo duhovno življenje v alžirskem Tibhirinu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2015 / 09:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Načrti za novo duhovno življenje v alžirskem Tibhirinu

Umor sedmih trapistov pred 20 leti je bil upodobljen v nagrajenem franoskem filmu »Božji možje«.

V alžirski samostan Tibhirine naj bi se po umoru redovnikov leta 1996 kmalu znova naselila nova redovniška skupnost. Vest je v pogovoru za spletno izdajo francoskega časnika La Croix potrdil predsednik katoliške Škofovske konference v Alžiriji, škof Paul Desfarges iz Constantina. 20. obletnico smrti sedmih redovnikov trapistov naj bi aprila prihodnje leto diskretno obeležili v prisotnosti družinskih članov pokojnih in z romanjem v Alžir. Več informacij o novi redovniški skupnosti škof Desfarges ni navedel. 71-letni jezuit škofijo vodi od leta 2008.



Islamski skrajneži so marca 1996 iz samostana v gorovju Atlas ugrabili sedem redovnikov trapistov. Nekaj tednov kasneje so našli posmrtne ostanke obglavljenih redovnikov. Še danes ni jasno, ali so jih umorili ugrabitelji ali pa, po pomoti, pripadniki alžirske vojske. Francoski režiser Xavier Beauvois je usodne dogodke leta 2010 predstavil v večkrat nagrajenem filmu »Božji možje«.

Po škofovih navedbah se samostanu v Tibhirinu po umoru redovnikov niso odpovedali. Redno ga obiskujejo duhovniki, ki bivajo v Alžiriji. Nekaj alžirskih poljedelcev je poskrbelo za okoli 2.000 sadnih dreves na ozemlju samostana. Trenutno v prostorih biva posvečeni laik; med leti 2011 in 2013 sta upokojena katoliška zakonca v samostanu sprejemala romarje in obiskovalce.

Katoliška Cerkev v Alžiriji predstavlja maloštevilčno manjšino. V poznoantičnem obdobju je bilo območje Numidija v Severni Afriki precej krščansko. Cerkveni učitelj sv. Avguštin (354-430) je deloval kot škof v Hipu, današnjem pristaniškem mestu Anaba, na severovzhodu Alžirije.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh