Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadaljevanje vojne bo močno zvišalo življenjske stroške v Evropi

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 30. 03. 2022 / 18:55
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.03.2022 / 19:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadaljevanje vojne bo močno zvišalo življenjske stroške v Evropi
Ruska invazija na Ukrajino je v gospodarstvo Evropske unije vnesla veliko negotovosti. FOTO: Tatjana Splichal

Nadaljevanje vojne bo močno zvišalo življenjske stroške v Evropi

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je danes opozorila, da bi nadaljevanje vojne v Ukrajini lahko za Evropejce še dodatno zvišalo cene energije in življenjske stroške.

Ruska invazija, ki se je začela februarja, je v gospodarstvo Evropske unije vnesla veliko negotovosti, tako Lagardova med obiskom na Cipru. Po njenih besedah bodo cene energije po pričakovanjih ostale visoke dlje časa, ob čemer so se cene plina od začetka leta zvišale za 52 odstotkov, nafte pa za 64 odstotkov, poroča STA.

Rusija in Ukrajina sta pomembni izvoznici pšenice.

Lagardova je prepričana, da bodo na udaru tudi cene hrane, saj sta Rusija in Ukrajina pomembni izvoznici pšenice, tako ko pri oskrbi EU kot na globalni ravni, in »težave v dobavnih verigah bodo v določenih sektorjih še trajale«. Trenutne razmere bi lahko vplivale tudi na naložbe gospodarstva.

Lagardova še meni, da bodo gospodarski stroški višji, dlje kot bo trajala vojna, večja pa je tudi možnost za negativne scenarije. Opozorila je, da lahko po njenem mnenju s pravilnim političnim odzivom ublažimo gospodarske posledice, ki jih bo vojna neizogibno povzročila.

Minister Podgoršek: v Sloveniji je hrane dovolj, tudi pšenice

Kmetijski minister Jože Podgoršek pa je danes med vladnim obiskom v Hotedrščici zagotovil, da v Sloveniji ni pomanjkanja hrane, zato ni razloga za pretirano večanje domačih zalog. Najmanj do naslednje žetve je dovolj tudi pšenice.

Minister je poudaril, kako izkušnje iz časa nedavne koronaepidemije kažejo, da je bilo zaradi paničnega nakupovanja pozneje zavržene veliko hrane, ki je potrošniki niso mogli porabiti in se je pokvarila, poleg tega pa z velikim povpraševanjem prihaja tudi do podražitev teh proizvodov.

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh