Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Cvikl ob začetku katehetskega leta: Gradite poti in pletite mreže

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 08. 2023 / 12:16
Oznake: Mladi, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2023 / 12:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Cvikl ob začetku katehetskega leta: Gradite poti in pletite mreže
Mariborski nadškof in predsednik SKU Alojzij Cvikl med mladimi. FOTO: Matjaž Vertuš

Nadškof Cvikl ob začetku katehetskega leta: Gradite poti in pletite mreže

Mariborski nadškof in predsednik Slovenskega katehetskega urada (SKU) Alojzij Cvikl je pred začetkom novega katehetskega leta katehete, katehiste in katehistinje povabil, naj gradijo poti in pletejo mreže ter naj bodo »veseli in hvaležni sodelavci v Božjem vinogradu in oznanjevalci veselega oznanila, ki nam ga je zaupal Jezus Kristus«.

Nadškof Cvikl se je v uvodu pisma dotaknil zadnjih preizkušenj, v katerih se je »sonce mešalo s točo, vetrovi in neizmerno močjo voda. Ko bi se morali vrniti prenovljeni s `samotnega kraja´, kjer naj bi se nekoliko odpočili, se mnogi izmed vas, pa tudi družine katehizirancev, spopadate s stisko«. A tudi v te stiske prihaja Gospod, je poudaril naškof.

Počasna, a vztrajna gradnja 

Po koronskem času so prišle nove preizkušnje, a kot pravi predsednik SKU »ni malo spodbudnih poročil o oblikovanju novih manjših skupin, povezovanju med župnijami, poskusih dela z družinami in odraslimi – vse to se gradi počasi, a vztrajno, kot so se počasi gradile poti do tolikih slovenskih vasi in mest, ki so trenutno odrezane, nedosegljive«.

Ob gradnji novih poti stopiti skupaj

Nadškof Cvikl je izrazil željo, da bi ob gradnji teh novih poti znali stopiti skupaj. »Mogoče je to tisto, kar nam želi Gospod sporočiti v tem času, ko vsak vidi le sebe in svoje koristi. Gospod nas želi popeljati na pot spreobrnitve, da bi znali ponuditi roko ne le, ko nas k solidarnosti in sočutju prisili narava, temveč tudi, ko nas žene poklicanost, da bi `oznanilo ponesli do konca sveta´.«

Katehetsko leto se bo začelo 23. septembra s skupnim romanjem na Ponikvo, kjer bodo kateheti, katehisti in katehistinje svoje delo priporočili bl. Antonu Martinu Slomšku.

Odstranjevanje ovir na katehetskih poteh

»Krize, nesreče in preizkušnje niso samo udarec, ampak tudi priložnost,« je nadaljeval mariborski nadškof: »Vabim vas, da se začnete bolj povezovati najprej na ravni župnije, potem na ravni dekanije, škofije, pa tudi na vseslovenski ravni, ne le v odstranjevanju blata v stanovanjih in na cestah, ampak tudi v odstranjevanju ovir na katehetskih poteh.«

Gradimo poti in pletimo mreže. Ne nehajmo iskati in sejati v zavesti, da je »svoje uho nagnil k meni, zato ga bom klical, dokler bom živel« (Ps 116,2). (nadškof Alojzij Cvikl, predsednik SKU)

Hvaležni sodelavci v Božjem vinogradu

Predsednik SKU je spomnil, da se v letošnjem letu nadaljuje prenova drugega triletja osnovnošolske kateheze, o čemer lahko več preberete na straneh SŠK, svoj zapis pa je zaključil z besedami, naj »dobri Bog blagoslavlja naša prizadevanja, nam daje moči in vliva poguma, da bomo veseli in hvaležni sodelavci v Božjem vinogradu in oznanjevalci veselega oznanila, ki nam ga je zaupal Jezus Kristus«!

Kupi v trgovini

Razprodano
CD-75 Splošni pravilnik za katehezo
Cerkveni dokumenti
8,11€
Nalaganje
Nazaj na vrh