Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gallagher za Družino: »Srečanje evropskih škofov je dober prispevek Cerkve«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 03. 2023 / 20:21
Oznake: Cerkev, Papež, Škof, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2023 / 21:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Gallagher za Družino: »Srečanje evropskih škofov je dober prispevek Cerkve«
Nadškof Gallagher in škof Jamnik na srečanju v Rimu. FOTO: osebni arhiv škofa Jamnika

Nadškof Gallagher za Družino: »Srečanje evropskih škofov je dober prispevek Cerkve«

Evropski škofje, ki v Rimu zasedajo na spomladanski skupščini, so se danes popoldne srečali z vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem.

Po dopoldanski avdienci s papežem Frančiškom so škofje popoldne prisluhnili besedam izkušenega vatikanskega diplomata, ki se v imenu Svetega sedeža ukvarja z zunanjepolitičnimi vprašanji po vsem svetu, leta 2017 pa smo ga gostili tudi v Sloveniji.

Na tokratnem srečanju v Rimu, ki se ga v imenu SŠK udeležuje ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, je nadškof Gallagher posebej za spletni portal Družine povedal: »Tukaj imamo srečanje škofov ComECE iz celotne Evropske unije, na katerem razpravljajo o zadevah, ki so temeljnega pomena za evropske narode, in mislim, da je to dober prispevek Cerkve, saj z lučjo krščanske vere osvetljujejo vprašanja, ki zadevajo milijone in milijone ljudi po vsej Evropi.«

Ukrajina ima pravico do samoobrambe

V nagovoru evropskim škofom, članom Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (ComECE), je nadškof Gallagher izpostavil nekatere ključne teme evropske in svetovne zunanje politike. V luči ruske agresije na Ukrajino je med drugim poudaril, da ima Ukrajina pravico do samooobrambe, in izrazil prepričanje, da ne le vojske, ampak tudi ukrajinskega ljudstva, ki je tako zelo povezano in enotno, ne bo premagal nihče, ne glede na to, za kakšne ukrepe se še odloči Rusija.

Britanski nadškof je izrazil željo po trdni podpori Natu, čeprav gre pri tem za vprašanje orožja, saj imajo Ukrajinci pravico do samoobrambe.

Žal se sicer zdi, da bo vojna v Ukrajini trajala še nekaj časa, ob tem pa je vatikanski »zunanji minister« znova pozval k neomajni podpori Ukrajincem, tako beguncem, ki iščejo zatočišče v drugih evropskih državah, kot tudi ljudem, ki ostajajo v domovini; predvsem pa je britanski nadškof izrazil željo po trdni podpori Natu, čeprav gre pri tem za vprašanje orožja. Ukrajinci, je zatrdil Gallagher, imajo pravico do samoobrambe.

Kitajska in Azija, povezanost Evrope

Na vprašanje škofa Jamnika in njegovega litvanskega kolega, kakšen je položaj Kitajske in Azije, saj se v svetu ustvarja nov geostrateški in geopolitični položaj, je vatikanski diplomat povedal, da Kitajska na nek način »niha« med Vzhodom in Zahodom: ker je gospodarsko močno odvisna od Evrope in Združenih držav Amerike, ostaja na določeni razdalji in po Gallagherjevem mnenju ne bo odkrito ponudila podpore Rusiji.

Nove geopolitične razmere v svetu so okrepile Evropo, saj smo prebivalci stare celine čustveno doživeli, kaj pomeni vojna v neposredni bližini.

Sveti sedež v odnosih s Kitajsko ravna spoštljivo in z veseljem ugotavlja, da Katoliška cerkev v tej državi raste. Podobno se dogaja z Indijo, ki postaja vedno bolj suverena, vendar se ne želi vpletati v svetovna razhajanja.

Nove geopolitične razmere v svetu so po nadškofovih besedah okrepile Evropo, saj smo prebivalci stare celine čustveno doživeli, kaj pomeni vojna v neposredni bližini, in dogajanje v Ukrajini se nas je dotaknilo na osebni ravni. Gallagher je še enkrat izpostavil, da naj Evropa nudi stoodstotno podporo beguncem iz Ukrajine, malce previdnejša pa naj bo do vseh drugih, ki k nam prihajajo iz drugih delov sveta.

Kupi v trgovini

Globoko ukoreninjen
Filozofija in esejistika
23,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh