Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Gänswein: Papež »včasih govori malce nenatančno«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 07. 2016 / 09:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Gänswein: Papež »včasih govori malce nenatančno«

»To žal lahko vodi v nesporazume in drzne razlage Frančiškovih besed.«

Papež Frančišek po besedah nemškega škofa v rimski kuriji, nadškofa Georga Gänsweina, »včasih govori malce nenatatnčno, bolj neuradno«. To včasih povzroča zmešnjavo in negotovosti, je v pogovoru za nemške medije dejal prefekt Papeške hiše in osebni tajnik upokojenega papeža Benedikta XVI. »On pač govori na tak način, tudi ob tveganju, da bodo njegove besede privedle do nesporazumov in drznih razlag.« To je seveda odvisno tudi od poročanja medijev, je pojasnil nadškof Gänswein, ki 30. julija praznuje 60. rojstni dan.



Nemški nadškof je obenem poudaril, da med papežem Frančiškom in njegovim predhodnikom Benediktom glede temeljnih smernic njunega teološkega prepričanja vlada popolna kontinuiteta. Še vedno vztraja pri svoji stari izjavi, da v teologiji med nazore enega in drugega papeža »ni moč vriniti enega samega lista«. Papež Frančišek vse dela iz trdnega prepričanja in se pri tem na ozira na »politično korektnost«. »Tudi v prihodnosti ne bo imel dlake na jeziku.« S to svojo navado je Cerkvi pridobil precej naklonjenosti po vsem svetu.

Glede lanskoletne vesoljne škofovske sinode o družinskih vprašanjih nadškof Gänswein priznava, da v Cerkvi obstajajo različna stališča do vprašanj o družini, zakonski zvezi in spolnosti. Trditve, da v Cerkvi zaradi tega vlada velik razkol, nemški nadškof ne jemlje resno. »Resnica pa je, da nekatere škofe resnično skrbi, da bi cerkveni nauk zaradi nejasnega jezika lahko utrpel določeno mero škode.«

Nadškof Gänswein si prizadeva za jasne razlage cerkvenega nauka. Po njegovih besedah so nejasnosti, včasih tudi zmedenost in zmešnjave nastale v Cerkvi. »Če želi papež nekaj spremeniti v nauku Cerkve, mora to jasno povedati, ker bo le s tem njegova beseda lahko tudi obvezujoča«, je prepričan nemški nadškof. Pomembnih predpisov se ne da spreminjati s polstavki ali z odprto formuliranimi opombami.« Izjave, ki omogočajo različne interpretacije, so izjemno tvegana stvar, je nadškof Gänswein dejal v luči razprave o prejemanju obhajila za vnovič civilno poročene zakonce.

V pogovoru je predstavil tudi nekaj svojih misli o stanju Cerkve v Nemčiji, ob koncu pa zatrdil, da nima nikakršnih ambicij za prevzem kakšnega izmed škofovskih sedežev v domovini. Po lastnih besedah ga na tak položaj »ne bi nihče imenoval«, ker kot dolgoletni uslužbenec v Vatikanu »ne sodi ravno med najbolj priljubljene osebe v domači Cerkvi«.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh