Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Jurkovič o reševanju podnebnih sprememb

Za vas piše:
K. C.
Objava: 13. 07. 2020 / 09:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2020 / 07:37
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof Jurkovič o reševanju podnebnih sprememb

44. zasedanje Sveta za človekove pravice
Med 44. zasedanjem Sveta za človekove pravice, ki se je začelo 30. junija v Ženevi, je 9. julija spregovoril tudi nadškof Ivan Jurkovič, stalni opazovalec Svetega sedeža pri ZN v Ženevi.

Navezal se je na okrožnico papeža Frančiška Hvaljen, moj Gospod in poudaril, da ne smemo biti brezbrižni do trpljenja najrevnejših in izkoriščanja našega skupnega doma. »Podnebje je skupno dobro od vseh in za vse. Na globalni ravni je to zapleten sistem, povezan s številnimi za življenje ljudi bistvenimi pogoji.

Podnebne spremembe so svetovni problem z resnim vplivom na prostor, družbo, ekonomijo, distribucijo in politiko ter pomenijo enega glavnih perečih izzivov za človeštvo. Medsebojna odvisnost nas obvezuje, da mislimo na en sam svet, na skupni načrt.«

Skrb drug za drugega, ne izoliranost

Dejal je, da so podnebne spremembe globalni problem, zato ga države ali organizacije ne morejo reševati posamezno, temveč morajo sodelovati in se skupaj zavzemati za isti cilj. Še posebej zdaj, ko nas je prizadela epidemija, moramo skrbeti drug za drugega, ne pa se egoistično izolirati. Vsem mora biti zagotovljena ustrezna zdravstvena pomoč.

Nadškof Jurkovič je pozval k »novi univerzalni solidarnosti«, da bi lahko vsi »sodelovali kakor Božja orodja za skrb stvarstva, vsak s svojo lastno kulturno izkušnjo, s svojimi iniciativami in sposobnostmi«.

Načela za zaščito okolja

Nato je nadškof navedel tri načela za zaščito okolja: priznanje, da podneben spremembe ogrožajo vse človeštvo, skupna odgovornost držav in okrepitev prepričanja, da smo vsi ena družina.

»Ko se razpravlja o globalnih vprašanjih, ne bi smelo biti meja ali pregrad, ne političnih ne socialnih, za katerimi bi se skrivali. Še manj pa bi moral biti prostor za globalizacijo brezbrižnosti,« je zatrdil vatikanski stalni opazovalec.

Ob koncu je znova poudaril, da moramo delovati v korist skupnega dobrega in da solidarnost ni le ena od možnosti, ampak temeljno vprašanje pravičnosti.

Svet ZN za človekove pravice zaseda trikrat letno in obravnava kršitve človekovih pravic po svetu.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh