Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Noel Treanor novi apostolski nuncij v EU

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 11. 2022 / 08:24
Oznake: Papež, Škof
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.11.2022 / 08:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nadškof Noel Treanor novi apostolski nuncij v EU

Nadškof Noel Treanor novi apostolski nuncij v EU
Noel Treanor se je rodil 25. decembra 1950. FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je v soboto irskega nadškofa Noela Treanorja imenoval za novega apostolskega nuncija v Evropski uniji. Treanor je na položaju nuncija nasledil nadškofa Alda Giordana, ki je lani umrl zaradi posledic koronavirusa.

71-letni Noel Treanor je nekdanji škof škofije Down and Connor na Severnem Irskem, papež Frančišek pa ga je ob imenovanju povzdignil v nadškofa.

Dolgoletne izkušnje v Evropski škofovski konferenci

Predsednik Evropske škofovske konference (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich je v odzivu na imenovanje novega nuncija označil kot »izjemno osebnost za Cerkev v Evropski uniji«. Treanor je na izjemen način pospremil proces evropskih integracij. Hollerich se je skliceval na Treanorjeve dolgoletne izkušnje pri Evropski škofovski konferenci in jih povezal z gotovostjo močnega in učinkovitega sodelovanja za skupno dobro Evrope, poroča avstrijski Kathpress.

Tekoče govori pet jezikov

Treanor je bil generalni sekretar COMECE, skupnega predstavništva katoliških škofovskih konferenc vseh držav članic EU pri institucijah Evropske unije, od leta 1993 do njegovega imenovanja za škofa škofije Down in Connor leta 2008. Treanor zastopa Irsko škofovsko konferenco v Komisiji od leta 2009, od leta 2018 pa je tudi eden od njenih podpredsednikov.

Govori angleško, francosko, nemško, italijansko in špansko.

Nalaganje
Nazaj na vrh