Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Paglia: španski zakon o evtanaziji je kapitulacija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 03. 2021 / 13:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.03.2021 / 13:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Paglia: španski zakon o evtanaziji je kapitulacija

Nadškof Paglia: španski zakon o evtanaziji je kapitulacija

Poziv k nadaljnjemu širjenju paliativne medicine in oskrbe.

FOTO: arhiv Družine

Vatikan se je z velikim razočaranjem odzval na novo zakonodajo o evtanaziji, ki so jo včeraj potrdili v Španiji. To je v svetovnem merilu »vedno večja kapitulacija umazanega dela smrti«, je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera dejal predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia. »Nekaj kratkih vrstic hladne zakonodaje« spominja na Poncija Pilata, ki je svoje roke umil krivde za Jezusovo smrt. Španski parlament je včeraj z veliko večino, 202 glasova proti 142, uzakonil dejavno evtanazijo in pomoč pri samomoru. S tem se Španija pridružuje Nizozemski, Belgiji, Luksemburgu in Kanadi kot peta dežela na svetu, kjer uboj na zahtevo odslej ni več kaznivo dejanje.

Odvzemi bolečino, ostani v bližini bolnika, grej ga z ljubeznijo in prijateljstvom

V luči neznosnega trpljenja bi morala nega vztrajati pri nadaljnjem širjenju paliativne medicine in oskrbe. »Odvzemi bolečino, ostani v bližini bolnika, grej ga z ljubeznijo in prijateljstvom,« so besede nadškofa Paglie. Resničen izziv je »pokazati pravo človešnost« in »tistih, ki trpijo, ne prepustiti rokam evtanazijske industrije«. Cilj paliativne medicine ni ozdravljenje, temveč najboljša možna kakovost življenja za neozdravljivo bolne ljudi na smrtni postelji.

75-letni nadškof Paglia v Italiji velja za enega vodilnih teologov za vprašanja zaščite življenja in bioetike; med drugim usklajuje posvetovalno telo italijanske vlade glede položaja ostarelih v obdobju koronaepidemije. Poleg tega je sopobudnik mednarodnega poziva za boljšo oskrbo in vključevanje ostarelih v luči koronakrize. Nadškof Paglia je tudi duhovni pomočnik katoliške Skupnosti sv. Egidija.

Španski škofje: »moralni propad«

Španski škofje so že decembra lani odločno obsodili uzakonitev evtanazije v državi kot »moralni padec in propad«. Poslance so vedno znova pozivali, »naj branijo življenje« in si prizadevajo za uveljavljanje paliativnih metod.

Z včerajšnjim dnem sta torej v Španiji dejavna evtanazija in samomor z medicinsko pomočjo zakonsko dopustni dejanji, stroške tovrstnih posegov bo prevzela državna blagajna. Za izvedbo evtanazije pa mora biti izpolnjenih več pogojev: pacient mora biti polnoleten ter pri polnem razumu in zavesti; trpeti mora za neozdravljivo boleznijo ali težkim kroničnim stanjem, ki ga z drugimi sredstvi ni mogoče lajšati in je povezano »z nesprejemljivimi bolečinami«. Duševne bolezni so iz evtanazije izključene.

Preden zdravniki potrdijo dejavno evtanazijo, mora bolnik pri svojem zdravniku dvakrat uradno izraziti zahtevo, da želi končati svoje življenje. Osebni zdravnik se nato posvetuje z zdravnikom specialistom, zahtevo pa mora potrditi še območna medicinsko-etična nadzorna komisija, ki vsak primer posebej ovrednoti. Zdravniki in medicinsko osebje, ki zaradi ugovora vesti ne želijo sodelovati pri evtanaziji, lahko opravljanje posega zavrnejo.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh