Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof pomočnik dr. Anton Stres v Mariboru prevzel službo

Objava: 16. 02. 2009 / 16:53
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof pomočnik dr. Anton Stres v Mariboru prevzel službo

S prevzemom papeške listine o imenovanju za nadškofa pomočnika je dr. Anton Stres danes v Mariboru v skladu z Zakonikom cerkvenega prava prevzel svojo novo službo, je sporočil Urad mariborske nadškofije za odnose javnostjo.

Listino o imenovanju je na seji zbora svetovalcev predstavil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof mons. dr. Santos Abril y Castelló. V listini Svetega sedeža je poudarjeno, da je sveti oče Benedikt XVI. z imenovanjem dr. Antona Stresa za nadškofa pomočnika v Mariboru ustregel želji sedanjega nadškofa in metropolita msgr. Franca Krambergerja. Tudi pooblastila glede upravljanja s časnimi dobrinami je papež novemu nadškofu pomočniku zaupal na željo nadškofa metropolita dr. Franca Krambergerja.

Kot je znano, je papež Benedikt XVI. dosedanjega celjskega škofa in podpredsednika Slovenske škofovske konference dr. Antona Stresa 31. januarja imenoval za nadškofa pomočnika (episcopum coadiutorem) mariborskemu nadškofu metropolitu dr. Francu Krambergerju, ki je tako še pred dopolnjenim 75. letom starosti, ko so sicer vsi škofje naprošeni, da se odpovedo službi, dobil naslednika, kar omogoča mirno načrtovanje in izvajanje pastoralnih in drugih načrtov v krajevni Cerkvi, ki ga ne bo pretrgala morebitna cezura pri menjavi na škofovskem sedežu, kot se je to zgodilo pred imenovanjem dr. Krambergerja za mariborskega škofa leta 1980 (takrat je bil škofijski sedež poltretje leto nezaseden).

Nadškof pomočnik dr. Anton Stres je tudi za Družino v prvem odzivu na imenovanje prav v tem videl svoje temeljno pooblastilo. “Te dni mi je prišel na misel izraz 'je konec vladanja', ki ga Francozi uporabljajo za obdobje, ko se nekomu izteka mandat,” je dan po imenovanju dejal dr. Stres in dodal: “Proti koncu nihče ne začenja kaj velikopoteznega, saj česa takega v kratkem času ni mogoče izpeljati do konca, naslednika pa morda ni pametno vnaprej obremenjevati s stvarmi, o katerih ni sam odločal. V takem ‘vmesnem’ času se navadno bolj malo dogaja, zato je to lahko tudi izgubljen čas. Če ima nadškof ob sebi že pomočnika, ki ga bo nasledil, pa lahko brez kakršnih koli zadržkov načrtujeta skupaj in stvari gredo nemoteno naprej, dobijo tudi nov zagon. Mislim, da je to tisto pravo pooblastilo, s katerim prihajam v Maribor.”

Nadškof dr. Anton Stres sicer do imenovanja novega ordinarija ostaja apostolski administrator celjske škofije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh