Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek prevzel službo

Objava: 21. 01. 2010 / 13:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nadškof pomočnik msgr. dr. Marjan Turnšek prevzel službo

Listino o njegovem imenovanju je ob prisotnosti članov Zbora svetovalcev mariborske nadškofije predstavil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. dr. Santos Abril y Castelló

Msgr. dr. Marjan Turnšek je danes, 21. januarja 2010, v skladu z Zakonikom cerkvenega prava na sedežu nadškofije na Slomškovem trgu 19 v Mariboru prevzel službo nadškofa pomočnika.

Listino o njegovem imenovanju je ob prisotnosti članov Zbora svetovalcev mariborske nadškofije predstavil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. dr. Santos Abril y Castelló. Listina Svetega sedeža poudarja, da sveti oče Benedikt XVI. z imenovanjem dosedanjega murskosoboškega škofa Turnška za nadškofa pomočnika v Mariboru izpolnjuje željo nadškofa metropolita msgr. dr. Franca Krambergerja po pomočniku s pravico nasledstva. Kot prejšnjemu je papež tudi novemu nadškofu pomočniku zaupal upravljanje s časnimi dobrinami, kot je želel nadškof Kramberger.

Sveti oče Benedikt XVI. je 28. novembra 2009 škofa Turnška imenoval za novega nadškofa pomočnika nadškofu Krambergerju. Zakonik cerkvenega prava (ZCP) predvideva, da Sveti sedež v določeni krajevni Cerkvi (škofiji ali nadškofiji) lahko imenuje (nad)škofa pomočnika, ki ima tudi sam posebna pooblastila in pravico nasledstva (prim. kan. 403 ZCP).

Sveti oče Benedikt XVI. je msgr. Turnška 7. aprila 2006 imenoval za prvega ordinarija murskosoboške škofije. Škofovsko posvečenje je prejel v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Murski Soboti 25. junija 2006. Kot član Slovenske škofovske konference (SŠK) je odgovoren za Slovensko komisijo za karitativno dejavnost, Medškofijsko komisijo za duhovne poklice, je pa tudi predsednik Slovenske Karitas. Od 11. januarja 2010 je predstavnik SŠK v COMECE in odgovorni škof za duhovne poklice ter vzgojo duhovnikov.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh