Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Ševčuk poziva k molitvi, nedeljska bogoslužja v zakloniščih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 02. 2022 / 18:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.02.2022 / 20:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Ševčuk poziva k molitvi, nedeljska bogoslužja v zakloniščih
Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk. FOTO: Vatican Media

Nadškof Ševčuk poziva k molitvi, nedeljska bogoslužja v zakloniščih

V Kijevu so včerajšnja nedeljska bogoslužja tamkajšnje Grško-katoliške cerkve po besedah višjega nadškofa Svjatoslava Ševčuka obhajali kar v mestnih zakloniščih.

»Naši duhovniki odhajajo v podzemlje, spustili se bodo v zaklonišča in tam obhajali nedeljske svete maše. Cerkev je pri svojih ljudeh!«, je višji nadškof Ševčuk poudaril v video sporočilu, objavljenem na spletni strani Grško-katoliške cerkve v Ukrajini. Obenem je ljudi po vsem svetu pozval k molitvi »za ranjene, za malodušne, za begunce«.

Višji nadškof Ševčuk se zahvaljuje za vso humanitarno pomoč in solidarnost iz tujine.

Kijevski višji nadškof se je v video sporočilu zahvalil vsem, »ki na različne načine branijo Ukrajino«. Urgentne službe, reševalci in gasilci so v zadnjem času rešili na stotine življenj in pogasili na stotine požarov. Vojska in državne službe delujejo na najvišji ravni. Vlada je »opravila svoj preizkus« in ga še naprej opravlja. Višji nadškof se je ob tem zahvalil tudi za vso humanitarno pomoč in solidarnost iz tujine.

Kijevski višji nadškof želi pomagati družinam ruskih vojakov

Danes je nadškof Ševčuk ponudil tudi pomoč družinam ubitih ruskih vojakov. Ob koncu vsake vojne je treba sesti za skupno mizo in najti rešitev, je dejal cerkveni dostojanstvenik in kot prispevek k tovrstnim dogovorom predstavil projekt posebne telefonske številke, ki so jo vzpostavili prostovoljci. Kot je pojasnil, bi lahko sorodniki ruskih vojakov tam zaprosili za pomoč v nujnih primerih.

»Če je nekdo iz Rusije izgubil stik s svojimi otroki ali zakoncem, ki so bili poslani v Ukrajino, da bi ga ubili, naj pokliče to številko,« je višji nadškof dejal v pozivu, objavljenem na svetovnem spletu. Po potrebi bodo prostovoljci pomagali najti trupla ubitih vojakov in jih izročili svojcem. »Naj dialog in diplomacija premagata vojno,« je poudaril grško-katoliški duhovnik.

Nadškof Ševčuk odločno obsoja »zverinsko in kruto« ravnanje ruskih napadalcev.

Nadškof Ševčuk je obenem obsodil »zverinsko in kruto« ravnanje ruskih napadalcev. Ob napadih namreč kot živi ščit včasih uporabijo tudi ukrajinske ženske in otroke. Po spletu so zaokrožili tudi prizori, ko so starejši ljudje legli na tla pred bližajočimi se ruskimi oklepnimi vozili, da bi jim preprečili vstop v njihova mesta in vasi.

Kijevski višji nadškof se je v nagovoru zahvalil papežu Frančišku, ker je v nedeljo znova pozval k miru v Ukrajini. Kdor začne vojno proti drugemu narodu, navsezadnje škoduje svojemu ljudstvu, in papež je to znova poudaril v včerajšnjem pozivu, je spomnil kijevski nadškof.

Nalaganje
Nazaj na vrh